prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Gimnaziji Vukovar, Industrijsko strojarskoj školi iz Zagreba i Tehničkoj školi iz Karlovca dodijeljen “2020 Code Week Super Organiser certificate”

Gimnazija Vukovar, Industrijska strojarska škola iz Zagreba i Tehnička škola iz Karlovca za zajednički trud i rad nagrađene su certifikatom Europske komisije za izvrsnosti u organizaciji aktivnosti u programiranju.

Sve tri škole kontinuirano obilježavaju Europski tjedan programiranja i na zabavan i angažirajući način čine programiranje i digitalnu pismenost vidljivom i primjenjivom. Ove su godine, zajedno s učenicima i s učenicima iz škola diljem EU prihvatili izazov i uključili se u “2020 Code Week Super Organiser Challenge”. Zadovoljivši zadane kriterije, uspjeli su osvojiti certifikat za izvrsnost, u organizaciji aktivnosti u programiranju. Unatoč izazovima s kojima su se škole diljem Europe i svijeta suočile 2020. godine, preko 3.4 milijuna učenika i nastavnika iz 84 zemlje pridružilo se inicijativi “EU Code Week” i sudjelovalo u više od 72 000 aktivnosti. 1359 nastavnika organiziralo je, po 10 ili više aktivnosti, čime su stekli certifikat “Super Organizatora”.

Gimnazija Vukovar organizator je edukativne radionice “How to teach coding and digital skills with Micro:bits” namijenjene učiteljima i nastavnicima diljem EU. Predavanje i radionica “Robotika i programiranje nisu bauk” su namijenjeni srednjoškolcima u RH, a cilj online događanja bio je na zabavan i angažirajući način popularizirati programiranje, robotiku i digitalnu pismenost i suradnjom proširiti poimanje tehnologije, kao i unaprijediti razvoj vještina i sposobnosti za istraživanje novih ideja. Ovu aktivnost podržao je i Petar Ljubotina, sveučilišni prvostupnik i student četvrte godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, predstavivši svoj znanstveni timski rad “Humanoidni robot Pepper kao menadžer dobrodošlice na FER-u” za koji je nagrađen Rektorovom nagradom za akademsku godinu 2019./2020. u području tehničkih znanosti. Zajednička aktivnost bio je i međunarodni “Twitter chat – Code Week” aktivnost za učenike, nastavnike i organizacije. Učenici vukovarske Gimnazije održali su tri radionice kojima su predstavili gotove kreacije u kojima su koristili Arduino tehnologiju, IoT i LittleBitse. Učenici Tehničke škole iz Karlovca demonstrirali su programske kodove za igranje društvenih igara izrađenih u C++, dok je Industrijska strojarska škola predstavila je svoja mehanička i elektronička rješenja iz područja strojarstva. Iznimno zanimljiva internetska aktivnost slobodnog sudjelovanja za učenike diljem EU pod nazivom “Spinmate” zaintrigirala je brojne sudionike u želji za izradom LittleBits mobilnih uređaja upravljanih BLE modulom. Organizatori aktivnosti Sanja Pavlović Šijanović i Davor Šijanović iz Gimnazije Vukovar, Kristinka Lemaić iz Industrijsko strojarske škole iz Zagreba i Sanda Šutalo iz Tehničke škole iz Karlovca, sudjelovali su i u “Best practices in EU Code Week TeachMeet – Deep Dive MOOC Live Eventu”, dok su učenici sudjelovali u brojnim organiziranim aktivnostima u kojima su kombiniranjem jednostavnih principa robotike i LEGO kockica objedinjavali informacije iz područja znanosti (područja fizike, tehničkog odgoja-senzori), tehnologije (bežična komunikacija, načini dijeljenja i pohranjivanja informacija), inženjerstva (osmišljavanje zadataka, realizacija, testiranje i dokumentiranje vlastitih rješenja) i matematike (koordinatni sustav, mjerenja i mjerne jedinice).

Sve tri škole kontinuirano ulažu u znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, odnosno takozvana STEM područja. Budući da su ove godine, zajedničkom suradnjom osvojili i certifikat “Code Week Super Organiser”, bit će to zasigurno dodatni motiv učenicima da budu izvrsni u onome što vole i da nastave školovanje upravo u STEM zanimanjima.