prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Gosti iz Slovenije u Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar

Turističko-ugostiteljska škola Bjelovar ostvaruje daljnju poslovnu i međunarodnu suradnju, ovaj put sa školom iz Ljubljane – Biotehniški izobraževalni center Ljubljana ili kraće, BIC Ljubljana.

Radi se o suradnji dviju škola koja je započela 2021. godine u okviru projektnih aktivnosti projekta ReCeZa (Regionalnog centra Zabok). Nastavnici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar posjetili su BIC Ljubljana i odmah shvatili važnost ostvarenja kontakta s njima. Važnosti suradnje bio je odgoj i obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju.

Nastavak suradnje omogućen je kroz Erasmus+ projekte kada su učenici Turističko-ugostiteljske škole Bjelovar proveli dva tjedna u Ljubljani na stručnoj praksi u njihovim pekarskim i slastičarskim praktikumima. Ali i kroz sudjelovanje nastavnica na job shadowingu. Nastavnica Vedrana Antolić je pratila i sudjelovala u radu kolega u pekarskom praktikumu, a nastavnica Anita Vodvarka u kuharskom praktikumu.

Kroz ostvarena prijateljstva i poslovna poznanstva, pozvani su gosti na natjecanje Slatko i slano. Riječ je o natjecanju koje Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar organizira duži niz godina. Pridružili su se i učenici i nastavnici iz BIC Ljubljana. Na natjecanju u prosincu 2024., u disciplini Slano, učenica iz BIC Ljubljana osvojila je prvo mjesto.

U razdoblju od 7. do 11. travnja 2025. godine, u sklopu Erasmus+ projekta „Creative learning for life“, nastavnica Andreja Klun i socijalne pedagoginje Tanja Kek i Višnja Gladović dovele su četvero učenika (Nela Žakelj, Neža Prašnikar, Aron Lederer i Ana Dalić) u Bjelovar te su oni obavljali stručnu praksu u školi pod stručnim vodstvom nastavnika Jasne Ivanišević i Igora Grgića.

Riječ je o učenicima s teškoćama u razvoju kojima je to bilo prvo putovanje izvan Slovenije. Ujedno BIC Ljubljani to je prvi projekt u kojemu su učenici s teškoćama zapravo sudjelovali u obavljanju stručne prakse izvan matične zemlje.

Projekt je usmjeren učenicima s posebnim potrebama u programu nižeg strukovnog obrazovanja. Glavna osnovica grupne mobilnosti učenika jest razvoj vještina koje su ključne za osobni rast i uspješnu integraciju u društvo i radno okruženje.

Tijekom tjedna, organizirane su svakodnevne radionice u kuharskom praktikumu:

  • u ponedjeljak „Inovativne slastice“
  • u utorak „Hrvatske tradicijske slastice“
  • u srijedu „Deserti u čaši”
  • u četvrtak „Priprema vučenog tijesta i izrada savijača“
  • u petak „Svečana torta“

Zadnji dan „začinjen“ je prekrasnom Tortom prijateljstva. Učenici su puno naučili na radionicama, ali se povezali i ostvarili prijateljstva s našim učenicima.

Tatjana Bedeković, socijalna pedagoginja u Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar organizirala je za socijalne pedagoginje Tanju Kek i Višnju Gladović posjet V. osnovnoj školi Bjelovar. To je posebna odgojno-obrazovna ustanova za učenike s većim teškoćama u razvoju. U školi se provodi odgoj, obrazovanje i rehabilitacija učenika po posebnim nastavnim planovima i programima. U školi se osigurava smještaj, odgojno-obrazovne potrebe, prehrana, briga o zdravstvenoj i socijalnoj skrbi učenika te ostali elementi koji osiguravaju zdrav način života i pravilan psihofizički razvoj.

U srijedu, 9. travnja, nastavnici i učenici imali su organiziran izlet u obližnji Đurđevac. Posjetili su Đurđevačke peske i park u kojima se nalaze razne životinje, a učenici su posebno bili oduševljeni ljamama. U četvrtak, 10. travnja nastavnice su posjetile Romsku kuću. Poslije radionica imali su organiziran roštilj na Vidikovcu pokraj Bjelovara.

Socijalne pedagoginje Tanja Kek i Višnja Gladović održale su i radionice za učenike, u utorak 8. travnja. Prvo su posjetile 2. f (pomoćni konobar) i 2. g (pomoćni kuhar i slastičar), a zatim u poslijepodnevnim satima i 1. a razred (hotelijersko-turistički tehničar). Povratne informacije učenika su više nego pozitivne.

Gosti iz Slovenije su bili iznimno zadovoljni i sretni ovim novim iskustvom što se može zaključiti i iz njihovih izjava.

Aron: „Nastavnik Igor je veseo, zabavan i ljubazan, i dobrodošao u BIC Ljubljana. Veselilo me što sam mogao pričati na hrvatskom i da sam mogao biti prvi put biti u Hrvatskoj.“

Neža: „Nastavnik Igor je dobar i puno nas je naučio. Najbolje je bilo na radionicama jer smo puno naučili.“

Ana: „Ja bih se zahvalila nastavniku Igoru što nas je tako lijepo primio i puno toga naučio. Zahvalna sam za sve što sam naučila, jer će mi to pomoći u životu. Hvala za sve!“

Nela: „Meni se svidjelo što smo naučili nešto novo i proveli ugodan tjedan u Bjelovaru.“

Suradnja se nastavlja i dalje! Od 12. svibnja 2025. godine šest učenica Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar (jedna učenica koja pohađa redovan program za slastičara s prilagođenim programom te pet učenica prvog i drugog razreda koje pohađaju smjer pomoćni kuhar i slastičar), u pratnji nastavnika kuharstva odlaze na 10 dana u Ljubljanu obavljati stručnu praksu u BIC-u.

Koautor teksta: Tatjana Bedeković, stručna suradnica – socijalna pedagoginja, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar