prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Industrijska strojarska škola na EduFestu

Učenici Industrijske strojarske škole sudjelovali su 20. listopada 2023. godine u EduFestu koji se održao u prostorijama zagrebačkog Studentskog centra uz izvrsnu organizaciju Instituta za razvoj obrazovanja.

EduFest je najveći obrazovni događaj u Hrvatskoj i regiji koji je zapravo festival s ciljem informiranja mladih o studiranju i stipendijama, ali i o vještinama važnim za tržište radu o čemu su Josip Grgić, učenik u zanimanju automehaničar i Matej Mrakužić, učenik u zanimanju CNC operater imali mnogo toga za reći.

Učenici Grgić i Mrakužić, na poziva Agencije za mobilnost i programe EU, sudjelovali su u EduFestu čije je ovogodišnje izdanje bilo u znaku Europske godine vještina koja promovira cjeloživotno učenje i stjecanje vještina. Josip i Matej govorili su o dobrobitima Erasmus mobilnosti u okviru panela “Kako iskoristiti mobilnost za ostvarivanje obrazovnog potencijala i razvoj vještina budućnosti” te su istaknuli kao im sudjelovanje u Erasmus mobilnostima može pomoći u osobnom, a ne samo profesionalnom razvoju jer im omogućava da upoznaju nove kulturu i načine življenja.

Učenik Matej Mrakužić, koji je već bio sudionik mobilnosti, istaknuo je da ga je Erasmus iskustvo u Sloveniji potaknulo da shvati kako učiti mora cijeli život jer tehnologija neprestano napreduje. Svidjelo mu se boraviti u inozemstvu, ali sada još više cijeni način života i rada u svojoj domovini, no to ga nije spriječilo već ga je samo potaknulo da se prijavi na poziv za Erasmus u Njemačkoj te s nestrpljenjem očekuje 5. studeni 2023. kada putuje u Leipzig zajedno s još petoricom učenika u zanimanju CNC operater te desetoricom učenika u zanimanju automehaničar. Matej je u panel raspravi naglasio da ga je Erasmus naučio strpljivosti i toleranciji u dijeljenju životnog i radnog prostora, a također mu je pomogao da ima širi pogled na život i na rad u struci jer je naučio mnogo o novim tehnologijama. Sve to omogućilo mu je veće samopouzdanje pa je kao prijedlog istaknuto da bi što više učenika strukovnih škola trebalo sudjelovati u Erasmusu.

Učenicima su na EduFestu u pratnji bile koordinatorica Erasmus programa nastavnica Meri Ružević i voditeljica praktične nastave Kristinka Lemaić koje su zajedno s učenicima zaključile da su dobrobiti Erasmusa značajne te da vještine stečene na mobilnostima znatno pojednostavljuju pristup tržištu rada.

EduFest je posjetiteljima pa tako i sudionicima izškole nastojao odgovoriti na mnoga pitanja kao što su to: Koje su vještine potrebne za rani razvoj karijere? Zašto je važno govoriti o mentalnom zdravlju i je li umjetna inteligencija prijetnja ili pak saveznik? Kako se u to uklapaju stipendije, Erasmus i volontiranje?

U bogatom programu govorilo se o temama vezanim uz studiranje i studentski život, a posebna pozornost bila je posvećena mladima na velikoj životnoj prekretnici, odnosno pred odlukom o nastavku obrazovanja ili razvoju karijere. Predstavnici Europske komisije u Hrvatskoj, Agencije za mobilnost i programe EU te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govorili su o važnosti razvijanja vještina u kontekstu cjeloživotnog obrazovanja, a stručnjaci mreže Cjeloživotno učenje za sve predstavili su prijedlog izrade nacionalnog okvira za dobrobit u obrazovanju. Nezaobilazna tema umjetne inteligencije bila je sagledana iz perspektive promjene obrazovne paradigme, a studentska udruga Ekonomska klinika podijelila je svoja iskustva s volontiranjem i načinima na koje ono može otvoriti vrata zanimljivih poslodavaca. Uz sve to, posjetitelje su razveselile i nagradne igre kao i nastupi posebnih gostiju – školskog benda Prve privatne gimnazije te DJ Kiki B iz sjajnog labela yem!

U izlagačkom dijelu festivala predstavila su se visoka učilišta iz zemlje i inozemstva, gradovi, veleposlanstva i kulturni centri koji svojim programima podržavaju studente i visoko obrazovanje. Posjetitelji su mogli pomnije upoznati mogućnosti za nastavak obrazovanja koje im nude različite obrazovne destinacije kao što su Australija, SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija ili Slovačka, ali i što se nudi na visokim učilištima u Hrvatskoj – od Rijeke i Zadra, do Varaždina i Zagreba. Mogućnosti stručnih praksi u inozemstvu, kao i studentske mobilnosti te opcije za financijsku podršku izlagači su predstavili na svojim štandovima, a učenici škole posebno su se zadržali na štandu Agencije za mobilnosti programe EU kako bi još više saznali o razvoju karijere u strukovnom obrazovanju.