prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Inovacijom do inkluzivnosti

Gimnazija Vukovar i ove školske godine, sudjeluje u Generaciji NOW, nacionalnom programu obrazovanja djece i mladih u organizaciji Hrvatskog Telekoma i u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). U projekt je uključeno preko 90 edukativnih ustanova u Hrvatskoj (31 srednja škola), donirana je IoT edukacijska oprema, omogućena su novčana sredstva za kupnju dodatne opreme te je organizirana edukacija i stručna mentorska podrška.

Ovo je osma Generacija NOW a Gimnazija Vukovar aktivni je sudionik od samih početaka provedbe ovog najvećeg obrazovnog IoT projekta.

U sklopu ovogodišnje Generacije NOW, organiziran je kreativni natječaj temeljen na projektima usmjerenim na pomaganje osobama s invaliditetom i poteškoćama u savladavanju brojnih izazova s kojima se susreću u svakodnevnom životu. Tema natječaja je „Pametna rješenja za svijet bez prepreka“ a natječaj je trajao od 8. travnja 2024. do 19. svibnja 2024. godine.

David i Nikola - Generacija NOW

Uključivanje osoba s teškoćama u razvoju i invaliditetom u društvo, preduvjet je za izgradnju pravednije i humanije zajednice koja poštuje i cijeni različitosti. Svi zaslužuju jednake prilike kako bi ostvarili svoj puni potencijal a tehnološka i inovativna rješenja osiguravaju brojne mogućnosti koje mogu značajno poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju. Primjena suvremenih tehnologija omogućava stvaranje inkluzivnijeg društva u kojem svi imaju jednake prilike za uspjeh i ispunjenje. Tehnologija može smanjiti barijere i prilagoditi fizičko okruženje, dok društvo može graditi poticajnu sredinu u kojoj svatko može doprinijeti na način koji odgovara osobnim mogućnostima i sposobnostima. Kroz sinergiju tehnologije i društvene podrške, moguće je osigurati da svi imaju priliku živjeti ispunjen i produktivan život. Učenici prvog razreda Gimnazije, David Pendić i Nikola Uglik, izradili su inovaciju koja je uz primarni zadatak – olakšati i pojednostaviti život slijepim i slabovidnim osobama, imala cilj, doprinijeti stvaranju inkluzivnog društva.

Njihovo pametno pomagalo – štap za slijepe i slabovidne osobe, opremljeno je tehnološkim komponentama: Arduino mikrokontrolerom, ultrazvučnim senzorom HC-SR04 i mini vibro motorom. Sustav funkcionira na način da ultrazvučni senzor neprestano šalje valove u okolinu dok se korisnik kreće. Kada se detektira prepreka, aktiviraju se zvučni senzor i vibro motor, pružajući korisniku zvučno upozorenje i taktilnu povratnu informaciju putem vibracija. Na taj način, korisnici mogu intuitivno procijeniti udaljenost i oblik prepreke. Pomagalo kroz svoju izvedbu, izravno omogućuje slijepim i slabovidnim osobama veću samostalnost i sigurnost te doprinosi stvaranju inkluzivnijeg društva.Generacija NOW - pametni štap za slijepe i slabovidne osobe

Rad vukovarskih gimnazijalaca plasirao se u finale projekta a David i Nikola predstavit će svoje rješenje u sklopu završne izložbe, 12. lipnja 2024. godine, u Business showroom-u Hrvatskog Telekoma u Zagrebu. Na ovom završnom događaju bit će predstavljena inovativna rješenja timova različitih dobnih skupina, od 1. do 4. razreda osnovne škole, od 5. do 8. razreda osnovne škole, te od 1. do 4. razreda srednje škole.

U svakoj od ovih dobnih skupina izabrano je šest najboljih radova, te će u završnici projekta biti predstavljeno 18 projekata. David i Nikola će, zajedno s ostalim finalistima, imati priliku pokazati svoja rješenja pred stručnjacima i javnošću, razmijeniti ideje i inspirirati se inovacijama svojih vršnjaka. Iako svaki rad nosi svoju jedinstvenost i posebnost, prava snaga leži u njihovom zajedništvu. Svi projekti zajedno ukazuju ne samo na brojne mogućnosti tehnologije već i na visoku razinu svijesti o poteškoćama s kojima se osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju svakodnevno susreću, naglašavajući potrebu za stvaranjem inkluzivnog okruženja u kojem se poštuju različitosti.