prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Integracija Dana muzeja i Dana sjećanja na holokaust

U ponedjeljak, 28. siječnja 2022. godine, Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Brela sudjelovala je na Noći muzeja.

Učenici su skupa s učiteljicom Povijesti Valentinom Lasić i učiteljicom Hrvatskoga jezika Goranom Babić proveli dvije aktivnosti. Prva je aktivnost bila integracija Dana muzeja i Dana sjećanja na holokaust – izložba u školi povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta s učeničkim zidom mira i prikazom Židova koji su živjeli u Hrvatskoj. Učenici 8. razreda su na satovima Hrvatskoga jezika raspravljali o knjigama Dnevnik Anne Frank i Kradljivica knjiga i pisali osvrt na iste. Neki od učenika su predstavili Dnevnik Anne Frank putem prezentacija. Gledali su film Pisci slobode i također su pisali osvrt. eTwinneri iz 6., 7. i 8. razreda cijeli tjedan su u sklopu eTwinning projekta raspravljali o holokaustu, progonima tijekom 2. svjetskog rata i ljudskim pravima. Također, sudjelovali su na radionicama i izrađivali Zid mira. Virtualne izložbe koje su učenici pripremili s učiteljicom Povijesti dr.sc. Valentinom Lasić i učiteljicom Hrvatskoga jezika prof.Goranom Babić možete pogledati ovdje.

U drugoj aktivnosti je predstavljena mrežna stranica međunarodnog projekta Virtual Museum Night 2022. koji se provodio na eTwinning platformi na kojoj su projektni partneri razmjenjivali ljubavne priče i legende i na kraju ih prezentirali u raznim kreativnim uratcima – filmovima, stripovima ili glazbi.

U projektu o Anni Frank nastavnici i učenici su surađivali s nastavnicima i učenicima iz škola iz Francuske, Italije i Slovačke. Kako bi podignuli svijest učenika o holokaustu u europskoj povijesti, učenici su u projektu koristili Twinspace kako bi podijelili svoje znanje o Anne Frank, o Drugom svjetskom ratu i kako njezin život može imati utjecaj na nas. Projekt se također fokusirao na utjecaj Anne Frank na socijalnu uključenost. Ciljevi projekta su:

  • podići svijest učenika o holokaustu
  • razvijati znanja o životu Anne Frank čitanjem njenog dnevnika
  • razvijati jezične vještine
  • razvijati individualne vještine (u komunikaciji, motivaciji, samopouzdanju)
  • razvijati timske vještine (suradnja, druženje, rad u paru, timski rad itd.)
  • osigurati digitalnu pismenost i povećati korištenje tehnologije na siguran način.

Nakon provedbe projekta učenici bolje razumiju Drugi svjetski rat, holokaust i život Ane Frank. Drugi projekt, Virtual museum night 2022 jest projekt na kojem su učenici i učiteljice radili sa školama iz Hrvatske, Grčke, Turske, Francuske, Italije, Slovačke, Španjolske, Poljske, Rumunjske, Slovenije i Jordana. Učenici su radili u međunarodnim timovima: predstavili su priču/legendu iz jedne partnerske zemlje. Mogli su je predstaviti ustripovima, videozapisima, filmovima, glazbi, umjetnosti. Zajednički proizvod je već navedena zbirka učeničkih radova na Google Sites stranici projekta.