prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Integrirani projektni zadatak: tehnička kultura i informatika 6. razred

Tijekom nastave na daljinu učenici šestih razreda Osnovne škole Banija iz Karlovca imali su integrirani projektni zadatak u kojem su izrađivali modele različitih vrsta mehanizama koje su prezentirali u PowerPointu.

Kroz temu vrste i zadaće strojeva, učenici su se upoznali s vrstama energetskih i radnih strojeva koji koriste različite vrste mehanizama i motore s unutarnjim izgaranjem za obavljanje rada. Nakon toga dobili su zadatak da uz pomoć videoupute izrade mehanizam od priručnih materijala. 

Učenici su mogli izraditi jednu od tri ponuđene tehničke tvorevine: tarni mehanizam, remenski prijenos ili model cilindra s klipom. Videozapis svoje tehničke tvorevine postavili su u obliku prezentacije. U videozapisu koristili su odgovarajuće tehničko nazivlje, objasnili funkcionalnost i primjenu tehničke tvorevine u svakodnevnom životu.

U izradi PowerPoint prezentacije, učenici su primjenjivali stečena informatička znanja oblikovanja prezentacije: sklad boja i oblika, umetanje dodatnih elemenata ( SmartArt grafika, tablica, podnožje slajda, poveznice, animacije, video i gotove oblike).

Kroz integrirani projektni zadatak, učenici su razvijali svoju motoriku, kreativnost u oblikovanju ideja i rješavanju problema. Učiteljica informatike Dragana Škrtić i učiteljica tehničke kulture Ankica Veseljić nastojale su nastavu na daljinu učiniti zabavnom za učenike, ali i potaknuti ih na istraživačko učenje i integriranje znanja.