prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izvanučionična nastava u Dubrovniku

Učenici trećeg i četvrtog razreda Drvodjeljske škole Zagreb – smjer drvodjeljski tehničar restaurator – su od 8. do 9. prosinca 2022. godine posjetili Sveučilište Dubrovnik, Odjel za umjetnost i restauraciju.

Tijekom dva radna dana stručnog posjeta u pratnji nastavnika škole Ankice Rebrović i Pere Čavare upoznali su ustrojstvo i rad odjela, ali i ostale znamenitosti grada. Ljubazni domaćini organizirali su obilazak radionica – drvo,papir,tekstil i metal, pa su učenici uživo prisustvovali praktičnoj nastavi. Također,razgovarali su sa nastavnicima, ali i studentima, od kojih su neki bivši učenici Drvodjeljske škole Zagreb.

Sve radionice koje su utemeljene na najsuvremenijim tehničkim, tehnološkimi stručno-znanstvenim konzervatorsko-restauratorskim znanjima, upotpunjene su s puno praktičnog rada. Učenici su razgledali studentske radove, a posebnu pažnju im je privukao kolegij Slikarstvo i kiparstvo na kojem je svoj rad predstavio sadašnji student druge godine, a bivši učenik škole. U obilasku cijelog Studentskog kampusa učenici su dobili jasniji uvid u vrijednosti koje promiče Sveučilište Dubrovnik – znanje, stručnost, napredak, izvrsnost, sloboda govora i misli, tradicija. Drvodjeljska škola Zagreb, u znak zahvalnosti na gostoprimstvu, Odjelu za umjetnost i restauraciju poklonila je ručno izrađene drvene jaslice, koje su samostalni rad učenika škole.

Učenici su posjetili i dubrovački Akvarij, gdje su izloženi primjerci flore i faune Jadranskog mora. Malo je reći koliko su bili oduševljeni pojedinim primjercima koji se nalaze u 31 akvarijskom bazenu. Ustanova koja im je posebno zaokupila pažnju je Etnografski muzej,koji čuva etnografsku baštinu dubrovačkog kraja. U prizemlju zgrade je stalni postav koji prikazuje skladištenje žita in situ, dok je na prvome i drugom katu predočeno tradicijsko gospodarstvo i ruralna arhitektura dubrovačke okolice uz svečane nošnje.

Osobito se izdvajaju zbirke narodnih nošnji iz Dubrovačkoga primorja i Elafita, Konavala, Mljeta, Lastova, Pelješca, Korčule, Rijeke i Župe dubrovačke. Posjetom Kneževom dvoru učenici su saznali da namještaj nije izvorno pripadao prostoru Kneževog dvora nego je godinama prikupljan iz starih dubrovačkih palača, ljetnikovaca i građanskih kuća. Među posjećenim sakralnim objektima ističe se crkva svetog Ignacija, na koju se nadovezuje Biskupska klasična gimnazija Ruđera Boškovića. Spomenik barokne arhitekture i dokument velike obnove grada s kraja 17. i početka 18.stoljeća,crkva svetog Vlaha, bila je slijedeće odredište.Učenici su sa velikim zanimanjem razgledali ovaj zaštitni simbol grada Dubrovnika.

Da bi dobili potpuni uvid u studentski život, smještaj je organiziran u najmodernijem studentskom domu u Hrvatskoj – Studentskom domu Dubrovnik.

Kroz ovaj stručni posjet poticala se intelektualna radoznalost, stvaranje boljih komunikacijskih vještina i  kvalitetnijih odnosa unutar skupine,te potreba razumijevanja važnosti očuvanja hrvatske baštine. Učenici su otkrivali u neposrednoj životnoj stvarnosti i povezivali sadržaje iz različitih strukovnih predmeta. Izvanučionična nastava je u potpunosti ispunila očekivanja učenika i nastavnika,a prekrasni grad Dubrovnik bio je izvrstan domaćin.

Koautor: Pero Čavara