prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Jezična baština

Kako bi obradili gradivo Spomenici hrvatske pismenosti, učenici šestoga razreda Osnovne škole August Cesarec iz Ivankova, dobili su zadatak istražiti temu hrvatske jezične baštine i upoznati blago jezične povijesti.

U svakodnevnom nastojanju da nastavu hrvatskoga jezika učini kreativnom i zanimljivom, autorica je pokušala s učenicima temu obraditi u malom projektnom zadatku. Učenici, željni znanja, radoznali i opskrbljeni potrebnim vještinama, pristupili su još jednom projektnom zadatku. U uvodnom su satu, služeći se blagodatima suvremene tehnologije, upoznali hrvatsku jezičnu baštinu i temeljne odrednice povijesti hrvatskoga jezika. Učenici su naučili o hrvatskoj trojezičnosti, tropismenosti i o povijesnim okolnostima razvoja hrvatske pismenosti. Nakon toga, učenici su dobili zadatak istražiti svatko po jedan spomenik hrvatske pismenosti i svoje spoznaje predstaviti kratkom prezentacijom.

Učenici su zadatak uspješno ostvarili i nastao je niz različitih prezentacija. Učenici su također trebali izraditi i jedan glagoljički suvenir i plakat o hrvatskoj pismenosti. Rezultat toga je mnoštvo radova koje su izložili na  razrednom panou, a prezentacije u obliku vremenske trake, su složili u Padletu. Kao i puno puta, učenici su pokazali da najradije i najlakše uče samostalno istražujući i stvarajući.