prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Job shadowing u Srbiji

Marina Golec, učiteljica u Osnovnoj školi Sveti Petar Orehovec, boravila je u Osnovnoj školi “Momčilo Nastasijević” u Gornjem Milanovcu u Srbiji. Posjet spomenutoj školi organiziran je u sklopu sklopu Erasmus+ KA 121 projekta “Rights now!” (“Prava sada!”), a cilj je bio upoznati metode rada koje primjenjuju u razrednoj nastavi u spomenutoj školi.

Učiteljica Golec pratila je rad dr. Ljiljane Đurović, učiteljice prvog razreda te administratorice eDnevnika i članice komisije za dobivanje licence za učitelje te satove Jasminke Marković i Milene Stojanović, također učiteljica prvih razreda od 26. do 30. rujna 2022. godine. Marković i Stojanović su učiteljice razrednog odjeljenja u cjelodnevnoj nastavi. Takav način rada podrazumijeva podjelu predmeta i smjena dvaju učiteljica. Poput djece u vrtiću, učenici cjelodnevnog odjeljenja okupljaju se između 7 i 8 sati. Prvih sat vremena učenici mogu završiti aktivnosti koje nisu stigli prethodni dan, čitati dječje časopise ili gledati edukativne emisije. Odnos učitelj-učenik i učenik-učenik u organiziranom slobodnom vremenu učenika daleko je životniji i prisniji te se nastoji graditi na pedagoškom načelu “ŠKOLA – DRUGI DOM”.

Nastava je raspoređena unutar osam sati, ali nije obuhvaćeno samo učenje i usvajanje novog gradiva, nego i igra, odmor i obroci. Nastava počinje u 8 sati jutarnjom gimnastikom, a nastavlja se  vježbanjem, ponavljanjem i utvrđivanjem gradiva. Učiteljice u nastavi koriste lutke zijevalice, štapne lutke, snimljene emisije za nastavu na daljinu, nastavne materijale s interneta, digitalne udžbenike te nastavne listiće. Imaju i izvanučioničku nastavu, a u razred često  dovode i  goste, ovisno o sadržajima koje obrađuju.

Sve zadaće učenici rješavaju u školi, a zahvaljujući ormarićima kojima je opremljena učionica, torbe i sav pribor učenici nose samo ponedjeljkom, a tijekom tjedan ostaju u školi. Učionica je opremljena i strunjačama. Osim boravka u učionici, dosta se vremena provodi i na zraku. Učiteljica koja radi u prijepodnevnoj smjeni završava rad s učenicima u 11.30, a nastava traje do 15 sati. Od 15 do 16 sati opet je vrijeme za individualizirani rad. Roditelji po djecu dolaze najkasnije u 16 sati. Za boravak djece u cjelodnevnoj nastavi roditelji ne plaćaju nikakvu nadoknadu već samo cijenu obroka. Škola ima prostrano dvorište, igralište i livadu gdje se učenici igraju pod odmorom ili imaju nastavu tjelesne i zdravstvene kulture.

No, u školi “Momčilo Nastasijević”, samo učenici prvih i drugih razreda mogu birati cjelodnevnu nastavu. U preostalim odjeljenjima je sličan način rada kao i kod nas. Razlika je u tome što učenici u Srbiji imaju pet sati matematike tjedno, a umjesto vjeronauka mogu izabrati građanski odgoj. Puno pažnje pridaju ekološkoj svijesti učenika, a u tome im pomaže i Dječji ekološki kalendar kojeg je u tiskanoj i digitalnoj verziji  osmislila učiteljica Ljiljana Đurović. Ona također snima i ekološke emisije za TV.

U program edukacije bilo je uvršteno upoznavanje kulture i običaja Srbije. Učiteljica Golec prisustvovala je dodjeli nagrade “Mija Aleksić – biti glumac”  te je gledala film “Leto kada sam naučila da letim”. U spomenutom filmu igra i Olga Odanović, glumica nagrađena nagradom Mija Aleksić.

Domaćini iz škole “Momčilo Nastasijević” za učiteljicu Golec organizirali su i obilazak kulturnih i odgojno obrazovnih ustanova u Gornjem Milanovcu te posjet kazalištu i popodnevne izlete u Čačak, Rudnik i Brđane. Učiteljica Golec smatra da je ovaj job shadowing bio korisno iskustvo tijekom kojeg je sakupila inovativne ideje za daljnji rad s učenicima.