prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako motivirati djecu za čitanje

Školski praznici su idealno vrijeme za čitanje. Stoga vam donosimo pregled devet zanimljivih načina u kojima bi vaše dijete moglo naći motivaciju za čitanje i uranjanje u svijet knjiga.

Iako su neka djeca jako zainteresirana za čitanje, a drugu pak čitanje uopće ne privlači, važnu ulogu u izgradnji pozitivnog stava prema knjigama i čitanju mogu imati i škola i roditelji.

Podučavanje čitanja i pisanja te odgoj čitatelja jedan je od glavnih zadataka školovanja. Odgoj čitatelja složen je i stupnjevit proces u kojem je preporučljivo učenike trajno poticati i često ih pozitivno podupirati. Zajednički planiranim aktivnostima učitelja i knjižničara moguće je razvijati pozitivno ozračje u školskoj knjižnici pri prvim susretima s knjigom i čitanjem kako bi se odgojili čitatelji koji će posezati za knjigom da bi u njoj uživali, zabavili se, ali i s namjerom da iz knjiga uče tijekom cijelog života. Kako će se današnji učenici kroz svoj budući život odnositi prema književnosti, knjigama općenito i stručnoj literaturi ovisi o tome koliko i kako će mladi danas u školi i kod kuće naučiti i zavoljeti čitati.

Roditelji u ulozi motivatora

Uloga roditelja u odgoju čitatelja je vrlo bitna. Jezično poticajno okruženje vlastitoga doma u kojem dijete može razviti dobru govornu sposobnost i bogat rječnik najbolji je temelj za uspješan razvoj čitanja i pisanja u školi. Razvoju djetetove čitateljske sposobnosti roditelji svakako mogu doprinijeti vlastitim pozitivnim odnosom prema čitanju te ako djeci čitaju i razgovaraju s njima o knjigama. I kad djeca dođu u fazu tečnog čitanja, u dobi od sedam do osam godina, poticajno okružje i dalje treba razvijati.
Vrijeme je školskih praznika, iskoristiti ovo vrijeme i od vašeg doma napravite zanimljivu i poticajnu oazu za čitanje.

Slijede savjeti kako to napraviti.

Uvažite njihove interese

Što vašu djecu uistinu zanima? Kada budete imali odgovor na to pitanje zasigurno ćete bolje znati kako ih motivirati.

Roditelji često zaborave kako je i čitanje knjiga koje nisu bajke ili klasična književna djela, također čitanje. Ponekad je najmudriji način kako djecu motivirati na čitanje dopustiti im da čitaju ono što im je najzanimljivije. Uvažite njihove interese za određene književne vrste, žanrove i teme. Tako ćete saznati za koje teme je vaše dijete najviše zainteresirano te se fokusirati na ta područja djetetova interesa.
Kad kroz to što ih zanima steknu naviku čitanja lakše će moći čitati sadržaje koji im nisu tako zanimljivi

E-knjige

U današnje digitalno doba, kada se sve blagodati istog poput, primjerice, igranja na računalu, tabletima, mobitelima i sličnim uređajima, djetetu čine privlačnije i zanimljivije od čitanja ponudite djeci da čitaju u digitalnom obliku, ponudite im e-knjigu.

E-knjige repliciraju identične sadržaje kao i tiskane knjige, a djeca vole čitati pomoću digitalnih i mobilnih uređaja, kad god je to moguće.

Zvučne (audio) knjige

Možda vaše dijete ima previše godina za priče prije spavanja, no to ne znači da i dalje ne može slušati priče. Tijekom vožnje u autu ili kod kuće možete pustiti zvučnu knjigu. Izaberite zanimljivu i intrigantnu priču iz područja koje vaše dijete voli i koje je primjereno njegovoj dobi, Bilo bi dobro da knjigu čitaju profesionalni glumci na zanimljiv način.

Izađite u susret potrebi djeteta da se identificira

Ovaj savjet je možda najprimjereniji za roditelje tinejdžera. Vaše dijete se identificira s raznim slavnim osobama? Želi postati pjevač, znanstvenik ili profesionalni sportaš?

Pomognite mu naći zanimljive biografije primjerene njegovoj dobi kako bi saznao činjenice o tome što je potrebno za uspjeh u području koje ga zanima.
Možete pronaći i lik iz priče s kojim bi se dijete moglo poistovjetiti. Čitanje o likovima s kojima se djeca mogu poistovjetiti odlična su “udica”. Isto tako i cijela serija knjiga kroz koje se potežu isti likovi. Naime, djeca kad zavole i identificiraju se s književnim likom, nestrpljivo se vesele izlasku nastavka knjige, a i dodatno razvijaju ljubav prema čitanju. Ovaj način identificiranja može motivirati i mlađu djecu, ne samo tinejdžere.

Ispričajte djeci zanimljivu informaciju o tome kako je određeni pisac živo i što je radio kad je bio dobi kao i vaše dijete. Tako će se dijete moći identificirati i s piscem i doživjeti ga kao „stvarnog“.

Nagradite čitanje

Učenici su u školi često toliko zauzeti da im je slobodno vrijeme jako dragocjeno. Obično dosta vremena provode igrajući video igre, tv i pričaju na telefon. Čitanje iz zadovoljstva moglo bi biti posljednje što žele raditi.

Ako ste roditelj koji odobrava metodu nagrađivanja sa svojim tinejdžerom napravite popis knjiga koje želite da pročita ove godine i dogovorite nagradu.

Čitajte s djetetom

Zajedničko čitanje je sjajan način kako dijete zainteresirati za čitanje i zgodno je za mlađu djecu. Naravno, ovisi o djetetovu raspoloženju koliko će određeni dan biti voljan pročitati, ali probajte s “ja ću pročitati jedan odlomak/stranicu, a onda ćeš i ti”.

Posjetite promociju knjiga

Ako u knjižnici u vašoj blizini bude promocija dječje knjige ili nekog zanimljivog romana posjetite je s djecom. Tako će djeca shvatiti da iza knjige postoji stvarna osoba koju je tu knjigu napisala. Shvaćanje djeteta da postoji netko tko je priču stvorio, potiče diskusiju o samom nastanku i pisanju.

Knjige s vicevima

Kad su djeca na početku samostalnog čitanja često pažnju usmjere prema knjigama s vicevima, odnosno raznim šalama i dosjetkama. Ako ih to privlači čitanju ponudite im takve sadržaje. Neka čitaju i stripove, reklame, uputstva s kutija. Bitno da ostanu zainteresirani.

Osnujte klub ljubitelja knjiga

Ako procijenite da je moguće potaknuti interes djece tako da osnujete klub ljubitelja knjiga, samo naprijed. Možete osnovati obiteljski klub ili pak klub među svojim prijateljima i njihovom djecom.

Filmovi, glazba i kazalište

Kako su brojni filmovi snimljeni prema književnom predlošku, zainteresirajte dijete tako da prvo pogledaju film. Ako je film zanimljiv velika je vjerojatnost da bi i knjiga djetetu mogla biti zanimljiva.
Možete djetetu pokazati i postojeće video isječke iz kazališnih predstava koje se temelje na književnim djelima ili poslušati glazbu koja je povezana s određenim djelom.

Izvori:

  • http://klinfo.rtl.hr/djeca-2/skolarci/kako-dijete-motivirati-na-citanje/
  • http://www.azoo.hr/images/izdanja/citanje/09.html
  • http://www.scholastic.com/parents/resources/collection/milestones-expectations/raise-reader-parent-guide-to-reading-ages-6-7
  • http://www.nsk.hr/wp-content/uploads/2016/07/prijedlog-kvalitetnih-e-lektira_19102016.pdf