prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako potaknuti dijete na učenje?

Djeca vole školu. Vole druženja i ponosni su kada nakon napornog učenja dobiju dobru ocjenu koja je realan dokaz njihovog truda i zalaganja. Nažalost, mnogima je upravo ocjena jedini motiv učenja. Danas, djeca najčešće i najviše ne uče zato kako bi nešto naučili već kako bi dobili dobru ocjenu. 

Upravo utrka za ocjenom izaziva dodatan stres kod djece, a u ekstremnim slučajevima i napadaje anksioznosti. Pravilnim usmjeravanjem i pozitivnim stavom prema stjecanju znanja možete pomoći djetetu da uživa u procesu učenja. Uz nekoliko savjeta olakšajte svom djetetu proces učenja, motivirajte ga da uvijek bude željno novog znanja i naučite s lakoćom izvršavati školske zadatke.

  • Knjige i čitanje nepresušan su izvor znanja, novih spoznaja, način širenje vokabulara i upoznavanja novih iskustava. Omogućite svom djetetu različitu literaturu od enciklopedija za djecu i mlade, popularne beletristike, časopisa, kratkih priča pa čak i stripova. Djeca vole raznolikost, istraživanje novih i različitih mogućnosti. Čitanjem dijete obogaćuje svoju maštu na osebujne načine i u njemu se budi prirodna želja za novim znanjima i učenjem.
  • Kada dijete dođe iz škole pitajte ga što je naučilo taj dan. Ocjene su bitne ali ne i najbitnije, a ovakvim pristupom pokazat ćete djetetu kako vam je najviše stalo što je naučilo u školi, a ne koju je ocjenu dobilo. Na taj se način djeca istovremeno osjećaju ponosno ali i smanjuje se razina stresa i eventualnog straha hoće li biti kažnjeni ako ne dobiju ocjenu koja se od njih očekuje.
  • Pokažite zanimaciju za djetetove interese bez obzira o čemu se radilo. Potaknite ga da istražuje ono što voli i zanima. Usmjerite ga savjetom i iznenadite stvarima koje ga zanimaju i koje voli.
  • Svako dijete ima vlastite talente. Kada prepoznate određeni talent u djetetu, usmjeravajte ga prema njemu i potičite da ga unaprjeđuje i razvija. Nisu sva djeca dobra u matematici ili pisanju sastavaka i zadaćnica. Bitno je pratiti rad djeteta i pružiti mu odgovarajuću pomoć u predmetima gdje mu je ona potrebna. Ako primijetite npr. kako je vaše dijete posebno nadareno u likovnoj umjetnosti, upišite ga u kreativne radionice gdje će razvijati i unaprjeđivati svoj talent. Ponekada roditeljima nije drago kada primijete da njihovo dijete posjeduje talent za npr. glazbu jer imaju druga očekivanja od njega. Važno je pustiti djecu da se razvijaju u svom smjeru i stvaraju vlastiti put. Upravo tako će njegova želja i motivacija za učenjem i napredovanjem biti sve veća.
  • Na vlastitom primjeru pokažite djetetu kako i koliko je bitno učiti. Za vrijeme zajedničkog obroka ili druženja ispričajte mu što ste novoga naučili na poslu, o tečaju iz informatike ili jezika koji želite upisati ili podijelite s njime informaciju koju ste saznali i pročitali u novinama. Vaš vlastiti entuzijazam prema učenju najbolji je primjer i uzor vašem djetetu.
  • Razgovarajte. Razgovarajući s djetetom o različitim temama, otvarate mu mogućnost postavljanja dodatnih pitanja i učenja. Ako smatrate kako su neke od tema preozbiljne, prilagodite ih djetetu. Prilikom razgovora pružite mu priliku da izrazi svoje stavove i razmišljanja. Razvijanje kritičkog razmišljanja nije predviđeno samo za školu. Na taj način djeca razvijaju samopouzdanje i smanjuju mogućnost introvertiranosti ili strah od izražavanja vlastitog mišljenja pred drugima.

Proces učenja nikako se ne bi trebao temeljiti na sustavu nagrađivanja. Kod djeteta potrebno je razvijati neuvjetovanju motivaciju i želju za učenjem.

 

Izvor

http://www.scholastic.com/parents/resources/article/motivate-school-success/10-ways-to-motivate-your-child-to-learn