prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Maker Faire 2023.

Učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole (ISŠ) bili su 30. rujna i 1. listopada 2023. izlagači u Osnovnoj škola „Luka” u Sesvetama u okviru Maker Fairea Zagreb 2023 koji je zapravo najveći obiteljski festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva. Učenici i nastavnici brojnim posjetiteljima pokazali su kako su izradili metalnu instalaciju Krugovi tolerancije te su uživo prezentirali rad eko-ralice.

Organizatori Maker Fairea udruge FAB LAB, Zelene i plave Sesvete te Arhitektonski fakultet iz Zagreba, Osnovna škola “Luka”, Glazbena škola Zlatka Grgoševića, u lijepe dane babljeg ljeta, ponudili su živost, kreativnost, zaigranost, lucidnost, poduzetnost, inovacije, nove tehnologije i dobru atmosferu i to zadnjeg dana rujna i prvog dana listopada 2023.

U Osnovnoj školi “Luka” bilo je izloženo više od pedeset projekata, a predstavilo se preko 150 kreativaca koji hodaju ukorak sa vremenom. Sve izlagače pa tako i učenike i nastavnike ISŠ-a možete pobliže upoznati na poveznici.

Dobar uvod u živopisan vikend skladnim muziciranjem osigurali su učenici Glazbene škole Zlatka Grgoševića koji su izveli svoj šesti koncert iz ciklusa Glavom kroz zid. Na Maker Faireu 2023 bili su prisutni učenici, nastavnici, majstori, hobisti, pripadnici znanstvene zajednice, inženjeri, znanstveni klubovi, umjetnici, studenti i komercijalni izlagači.

Rad učenika Industrijske strojarske škole Krugovi tolerancije predstavili su učenik Juraj Novosel iz 1. b te učenici Ivan Cirimotić, Matija Čokalj i Patrik Vidak iz 1. e, a pomagao im je prijatelj iz OŠ Borna Bojčić koji je ove šk. god. učenik Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Učenici su bili u pratnji nastavnice Ive Bojčić i voditeljice praktične nastave Kristinke Lemaić dok su pomoć oko organizacije i provedbe Maker Fairea pružili nastavnici Josip Filić i Mate Sabol. Učenici su izradom metalne instalacije pokazali kreativnost, inovativnost i stvaralački potencijal kako bi promovirali strukovna znanja i vještine te toleranciju. Učenici su, sudjelujući u razradi postupka izrade i samoj izradi metalne instalacije „Krugovi tolerancije“, osim primjene strukovnih vještina, ispunjavali odgojno-obrazovna očekivanja međupredmetnih tema održivosti, osobnog i socijalnog razvoja te tolerancije. Podroban opis izrade metalne instalacije kao i video prikaz izrade dostupan je na poveznici.

Eko-ralicu su predstavljali učenici 3. c razreda David Ranić i Mihael Stanković uz mentorstvo nastavnice Ivane Šutalo Dujmenović. Eko-ralica izrađena je u okviru izvrsnog projekta Generacija NOW, a upravljana je daljinskim upravljačem te razdvaja otpad prema vrsti materijala. Sve o sudjelovanju u projektu i izradi eko-ralice u teksu i slici saznajte na poveznici.

Učenici izlagači, koje je dolaskom na Maker Faire podržao i ravnatelj ISŠ-a Nenad Palinić, i svi ostali “makeri” ostvarili su jedan od najvažnijih razloga zašto je Maker Faire Zagreb 2023 organiziran –  podizanje svijesti o “makers” kulturi kako bi se posjetiteljima pokazalo tko su kreatori, što oni rade i time ih potaknuli na promišljanje jesu li i oni sam “makeri”. Stvaranje je oduvijek bilo dio ljudskog života i to je jasno pokazano okupljanjem najšireg kruga predstavnika “makers” kulture, ne samo onih koji se bave suvremenim digitalnim tehnologijama, već i onih koji svojim tradicionalnim vještinama mogu biti inspirativni za nove inovativne projekte.