prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Matematički ožujak u Osnovnoj školi “Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica

Učenici 5. b, 7. a, 7. b, 7. c i 7. d su tijekom proteklog tjedna, od 8. ožujka do 12. ožujka 20201. godine, obilježili Svjetski dan matematike.

Učenici 5. b razreda su upoznali rad i djelo poljskog matematičara Waclawa Sierpinskog, rođenog 14. ožujka 1882. godine. Crtali su Trokut Sierpinskog, koji nastaje od jednakostraničnog trokuta kojem se odredi polovišta stranica. Zatim od početnog trokuta se oduzme trokut koji nastaje spajanjem polovišta. Ostaju tri jednakostranična trokuta dvostruko manjih duljina stranica od početnog, a četverostruko manjih površina od početnog. Sa svakim se ponovi postupak. Trokutom Sierpińskog se naziva skup točaka koji ostane kad broj oduzimanja koje teži nuli. Učenici su istražili i pored svog crteža zapisali površinu u obliku razlomka svakog različitog jednakostraničnog trokuta u odnosu na početni, zadani trokut.

Učenici sedmih razreda su istraživali omjer duljine ruba nekog predmeta koji sadrži okruglu plohu i promjera te iste plohe. Cilj je bio odgonetnuti približnu vrijednost broja Pi (3,14) jer je rođendan broja Pi također 14.3. Većina učenika je dobila približnu vrijednost u intervalu od 3,10 do 3,29. Koristili su konac, škare, ravnalo, ljepljivu traku, kalkulator i raznovrsne predmete kojima se služe u kućanstvu. Sat matematike je bio dinamičan, zanimljiv i malo drugačiji jer su radili rukama, promišljali, rezali, mjerili, smišljali kako što bolje izmjeriti opseg oble plohe. Matematička konstanta π (pi) u stvarnosti ima beskonačno mnogo decimalnih mjesta koje nemaju uzorak ponavljanja (zapis nije periodičan). Upravo zbog svoje neperiodičnosti, odnosno, nepredvidivosti je i zanimljiv čovječanstvu. Mnoge zemlje diljem svijeta održavaju i natjecanja pamćenja što većeg broja decimala broja π. Na engleskom jeziku se broj pi izgovara Pie što znači pita. Ovjde možete poslušati pjesmu broja pi koja je nastala pridruživanjem nota svakoj znamenci broja pi.

Svi znatiželjni i zainteresirani učenici sudjelovali su u online natjecanju koprivničke udruge UMKOM koja je povodom Svjetskog dana matematike u nedjeljku, 14.ožujka 2021. godine, osmislila individualno matematičko natjecanje u obliku matematičke igre za sve učenike petih, šestih, sedmih i osmih razreda.

      Trokut_SierpinskogTrokut_Sierpinskog