prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni dan ljudskih prava obilježen je u Industrijskoj strojarskoj školi

Industrijska strojarska škola je strukovna škola, učenje je temeljeno na radu i stjecanju strukovnih vještina, no nije zanemaren ni razvoj osobnih prednosti učenika ijihov građanski odgoj i obrazovanje. Učenici Industrijske strojarske škole raznim su aktivnostima obilježili Međunarodni dan ljudskih prava.

Međunarodni se dan ljudskih prava obilježava svake godine 10. prosinca, na dan kada je 1948. godine potpisana Opća deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima. Tada je prvi put u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika. “Sva se ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću i trebaju jedna prema drugima postupati u duhu bratstva.” – tako počinje 1. članak Opće deklaracije o ljudskim pravima. Više o ljudskim pravima možete saznati u videozapisu koji je za učenice i učenike ISŠ-a, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te Gimnazije Vukovar pripremio Ivan Blažević, tajnik SOLIDARNE – Zaklade za ljudska prava i solidarnost koja svojim javnim kampanjama osvještavanja i zagovaranja, programima doniranja i podizanja kapaciteta izravno podržava lokalni građanski aktivizam, kulturno stvaralaštvo, socijalne inovacije, građane u krizi i marginalizirane društvene skupine.

Učenice i učenici  3. c razrednog odjela ISŠ-a nakon pregleda videozapisa, raspravljali su o ljudskim pravima, a zatim su u AutoCADu, koji je jedan od najstarijih i najčešće korištenih CAD (Computer Aided Design) programa za dizajniranje tehničkih crteža, izradili crteže inspirirane temom ljudskih prava. Učenice i učenici 1. c razrednog odjela Gimnazije Vukovar izradili su plakat s temom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Sat razrednog odjela učenice i učenici ISŠ-a završili su raspravom o citatu Eleanor Roosevelt “Gdje počinju ljudska prava? U malim mjestima blizu doma, tako malima da ih se ne vidi na kartama svijeta. Ipak ta mjesta čine svijet pojedinca – susjedstvo u kojem živi, škola ili fakultet koji pohađa, tvornica, farma ili ured u kojem radi. To su mjesta gdje svaki muškarac, žena i dijete traži jednaku pravdu, jednaku šansu, jednako dostojanstvo bez diskriminacije. Ukoliko ta prava ne znače ništa tamo, onda malo znače bilo gdje drugdje. Bez djelovanja građana kojima je stalo da ih ostvaruju blizu svoga doma, uzalud ćemo tražiti napredak u širem svijetu.”

Učenici i djelatnici ISŠ-a zahvalni su na odličnom videozapisu, ne samo gospodinu Blaževiću, već i članovima Organizacije Status M koji neformalnim edukacijama kontinuirano oplemenjuju učenike, a dodatno su ih oplemenili povezavši ih sa Zakladom SOLIDARNA.

Izvori:

1. Odluka o objavi Opće deklaracije o ljudskim pravima