prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni dan nenasilja

U nedjelju, 2. listopada 2022. godine, u Osnovnoj školi “August Cesarec” iz Ivankova obilježen je Međunarodni Dan nenasilja.

Generalna skupština UN-a je 2007. godine ustanovila obilježavanje ovoga Dana kao priliku za “širenje poruke o nenasilju, uključujući obrazovanje i podizanje javne svijesti”. Obilježava se na dan rođenja Mahatme Ghandija, indijskog vođe koji se za neovisnost nacije izborio nenasilnom revolucijom.

Nenasilje je odbijanje nasilja i metoda djelovanja bez nasilja. To je način osobnog ili političkog djelovanja koje isključuje bilo kakav oblik nasilja prema sebi ili drugim živim bićima za postizanje osobnih ili društvenih ciljeva. Međunarodni dan nenasilja prilika je za podizanje svijesti o potrebi širenja mira i tolerancije, naročito u ovim kriznim vremenima kada se u svijetu još uvijek vode ratovi, gine, a izloženi smo i prijetnjama nuklearne opasnosti.

Učenici osmoga razreda pogledali su prezentaciju o Međunarodnom danu nenasilja, upoznali se s ključnim pojmovima: tko je bio Mahatma Gandi, zašto se obilježava Međunarodni dan nenasilja, što je nenasilje, kakav je nenasilan otpor te koje su metode nenasilnoga djelovanja. Nakon pogledane prezentacije, razvila se učenička diskusija o nenasilju i toleranciji.

Zaključak je bio da sve promjene započinju malim koracima. Svi se mi, na svakodnevnoj razini, susrećemo s nepravdom, a neki čak i s nasiljem. Zajednički je dogovor da će svatko od nas pokušati svakodnevno njegovati nenasilje i toleranciju. Na kraju sata učenici su, nadahnuti poslušanim i viđenim sadržajima, imali zadatak izraditi strip o toleranciji.