prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni dan tolerancije

Tako u Tehničkoj školi Virovitica svakodnevno različitim aktivnostima doprinose izgradnji kulture dijaloga, tolerancije i nenasilja.

Tolerancija nije „trpljenje“ ili pasivno prihvaćanje drukčijeg, već prepoznavanje   temeljnih sloboda  i ljudskih prava. Kao takva tolerancija je moralna, ali i zakonska obveza na koju smo obvezni stalno podsjećati. Nasilje, diskriminiranje, nepravde i govor mržnje posljedice su netolerantnog ponašanja, a mogu se spriječiti edukacijom, preventivnim programima, senzibilizacijom i dobrom komunikacijom.

U školi se svakodnevno različitim aktivnostima doprinosi izgradnji kulture dijaloga, tolerancije i nenasilja. U Kazalištu Virovitica učenici škole gledali su predstavu “Sutra to možeš biti ti” te na satovima Hrvatskoga jezika iznosili svoje dojmove i aktualizirali poruku:

Predstava mi se jako svidjela. Potaknula me je na razmišljanje o vršnjačkom nasilju, koje se dešava oko nas i koje je sve češće. Trebamo dobro razmisliti jesu li nam “prijatelji” pravi prijatelji. Bilo mi ju je jako zanimljivo gledati. (Ivona Troha, 2. M)

Predstava “Sutra to možeš biti i ti” svidjela mi se jer daje jaku pouku. Prikazuje sukob zbog sitnice, sitnice koja se riješila bez razgovora i objašnjenja, no nažalost netko je mogao umrijeti zbog toga. Osim Eme, sukob je uništio prijateljstvo od djetinjstva, sve uspomene, ali i one koje su se u budućnosti mogle dogoditi… Nažalost, nasilja je sve više, a o njemu se dovoljno ne govori! (Lana Barnaki, 2. M)

Predstava „Sutra to možeš biti ti” zanimljiva je i ostavlja na nas gledatelje snažan dojam. S nasiljem se sve češće susrećemo te nam upravo ovakve predstave daju do znanja koliko je važno primijetiti, prijaviti i na kraju spriječiti nasilje u današnjem svijetu. Dinamična radnja i sjajna gluma poboljšava samu predstavu. (Lana Ronik, 2. M)

Predstava je bila jako napeta i uzbudljiva. Probudila je osjećaj u nama da nije bitno koliko si dobra osoba ili loša , i ti možeš biti žrtva nasilja. Predstava je bila zanimljiva. Upravo toj zanimljivosti doprinijelo je način glume kao i izmjena kadrova. Sve u svemu predstava je bila jako poučna. Na zanimljivi i nama razumljivi način pokazali su neke uzroke nasilja, koje su kazne, a prije svega da žrtva možeš biti i ti. (Dora Tunić, 1. M)

Ovaj tjedan su i vršnjački medijatori povodom Međunarodnog dana tolerancije održali prvu radionicu o komunikaciji u svim prvim razredima, a do kraja polugodišta nastavit će s radionicama o emocijama, potrebama i koracima medijacije. Prigodni pano u školskom holu porukama o snošljivosti podsjeća koliko je važno stvoriti, održavati i promicati okolinu u kojoj svaka osoba može izraziti kako želi da ju se prihvaća. Tako  se grade odnosi u kojima  će se svi poštivati što je temelj tolerancije.