prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodno natjecanje

Dvije su nastavnice stranih jezika u Ekonomskoj školi Požega, mr. Martina Budimir, prof. i Jelena Kovačević, prof., odlučile dugogodišnje iskustvo sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima i projektima, iskoristiti kako bi, uz potporu škole, već četvrtu godinu zaredom organizirale međunarodno natjecanje za učenike i učenice diljem svijeta.

Škola je jedna od škola ambasadora Europskoga parlamenta u Hrvatskoj i eTwinning škola, jedna od aktivnijih škola u Erasmus+ projektima koje vodi i profesorica Jelena Kovačević, a učenici su uz mentorstvo mr. Martine Budimir i prije Erasmusa putovali Europom u sklopu raznih projekata. Zato se logičnim nametnuo odabir teme natjecanja: Dan Europe. Radni su jezici natjecanja engleski i njemački. Kako bi se ostalo u okvirima Dana Europe, a ujedno pozvalo škole diljem svijeta, a ne samo iz Europske unije, biraju se univerzalne teme i poruke koje Unija promiče. Tako je ove godine odabrana sljedeća podtema povodom europskih izbora 2024.: “The best way to predict the future is to create it.” „Der beste Weg, die Zukunft vorauszusagen, ist, sie zu gestalten.“ Abraham Lincoln

Namjera je organizatorica istaknuti važnost građanskog sudjelovanja, posebno mladih.

Ciljevi su natjecanja:

 • povećati razinu svjesnosti o značenju Europske unije i njenih ciljeva
 • proslaviti Europsku demokraciju
 • prenijeti poruku ujedinjenosti u raznolikosti
 • poticati učenje i primjenu stranih jezika
 • poticati kreativnost
 • povećati razinu samopouzdanja.

Na natjecanje su pozvani učenici i učenice u dvije dobne skupine (10-14 i 15-19). Kroz medij kratkoga filma (do 1 minute trajanja), pjesme (audio- ili videozapis do 2 minute trajanja, učenik/ca kao autor/ica pjevanog teksta) ili slike/crteža/digitalne umjetnosti trebalo je na kreativan i originalan način dati svoje viđenje teme. Obavezan je dio bio uklopljena poruka na engleskom ili njemačkom jeziku, a da ona nije samo prepisan moto natjecanja. Virtualna dodjela priznanja ove godine nije održana zbog bolesti jedne od organizatorica. Tijekom natjecanja vođena je kampanja prikupljanja nagrada i promocije natjecanja na društvenim mrežama.

Na natjecanje je pristiglo 147 radova iz 21 zemlje i s 4 kontinenta i to:

 • 101 rad na engleskome jeziku i 46 radova na njemačkome jeziku
 • 87 radova u kategoriji djece i 60 radova u kategoriji mladih
 • 62 rada iz Hrvatske, 9 iz Francuske, 8 iz Latvije, 7 iz Rumunjske, 7 iz Srbije, 7 iz Ukrajine, 6 iz Poljske, 5 iz Indije, 5 iz Kazahstana, 5 iz Kolumbije, 5 iz Njemačke, 4 s Mauricijusa, 4 iz Turske, 3 iz Grčke, 2 iz Bosne i Hercegovine, 2 s Filipina, 2 iz Gruzije, 1 iz Mongolije, 1 iz Španjolske, 1 iz Tunisa i 1 iz Vijetnama.

U 2021. godini odaziv na natjecanje je bio izvrstan sa 131 radom učenika/ca iz 14 zemalja s tri kontinenta. U 2022. odaziv je bio još veći sa 148 radova iz 14 zemalja, s tim da su po prvi puta stigli i radovi iz Južne Amerike čime se broj kontinenata u dvije godine povećao na četiri. Prošle su godine stigla 133 rada iz 15 zemalja. Ukupno je do sada na natjecanje stiglo 559 radova iz 29 zemalja. Svi će učenici / sve će učenice i njihovi mentori / njihove mentorice dobiti priznanja za sudjelovanje na međunarodnome natjecanju, no samo je po troje pobjednika/ca u svakoj kategoriji (po dobnoj skupini i po jeziku) te je ukupno 12 nagrada.

Ovo su pobjednice i pobjednici u 4 kategorije:

Engleski jezik
Kategorija: Djeca (10-14)

 1. Ivan Pejin, pjesma (mentorica: Pamela Grozdanić), Rijeka, Hrvatska
 2. Andrija Traven, pjesma (mentorica: Dora Šantić), Rijeka, Hrvatska
 3. Zoe Marie Thellman, film/slika (mentorica: Iris Zorić), Osijek, Hrvatska

Kategorija: Mladi (15-19)

 1. Paulina Klimkiewicz, pjesma/film (mentorica: Ewa Lachowicz), Poljska
 2. Marta Babić, film (mentorica: Amela Ojdanić), Rijeka, Hrvatska
 3. Valentina Ledinski, slika (mentorica: Tatjana Šoša), Zagreb, Hrvatska

Njemački jezik
Kategorija: Djeca (10-14)

 1. Alisa Mykytiuk, film (mentorica: Nataliia Yakymchuk), Ukrajina
 2. Lea Tome, film (mentorica: Maja Kaurin Vučković), Pakrac
 3. Iva Papac, film (mentorica: Jasminka Hajpek), Požega

Kategorija: Mladi (15-19)

 1. Loïc Daubie, film (mentorica: Elodie Durigneux), Francuska
 2. Anesa Delić, slika (mentorica: Selma Handukić), Bosna i Hercegovina
 3. Rea Pongrac, slika/film (mentorica: Tanja Baksa), Prelog, Hrvatska

Na ovoj poveznici mogu se pogledati nagrađene radove. Pozivaju i sljedeće godine na proslavu rođendan Europe. Novosti o natjecanju možete pratiti na službenoj Facebook stranici natjecanja: Let’s Celebrate EU Day.