prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mathematics for Everyone u 1.b OŠ Lipik

Sudjelovanjem u aktivnostima projekta, učenici jačaju matematičke kompetencije i upoznaju rad u jednostavnim digitalnim alatima. Matematika im postaje jasnija i zanimljivija jer shvaćaju da mogu kroz igru puno naučiti.

 

Učenici 1.b razreda OŠ Lipik su aktivni u mnogim područjima. Već od rujna ih je razrednica uključila u eTwinning projekte. Uz redovne odgojno-obrazovne ishode nastavnih predmeta proširuju kompetencije u mnogim područjima. Projekti u koje su učenici uključeni vezani su uz nastavne predmete.

Zahtjevan projekt je Mathematics for Everyone. Autorice su Secil Gedik Doganer iz Turske i Danijela Tutavac iz Hrvatske. U projektu sudjeluju partneri iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Turske, Portugala te Ujedinjenog Kraljevstva. Osmišljen je da bi približio matematiku učenicima kroz drugačiji pristup. Cilj je uživati u matematičkim aktivnostima pomoću web alata, igara, obilježavanje značajnih matematičkih dana te shvaćanje da je matematika za svakoga. Aktivnosti su raspoređene po mjesecima. Završne aktivnosti su krajem svibnja kad partneri šalje svoje aktivnosti na procjenu  za oznaku kvalitete. Suradničke aktivnosti su planirane svakoga mjeseca na drugačiji način.

Učenici 1.b su predstavili svoju školu i sebe na početku projekta.  Doznali su što je i čemu služi logo te ga izrađivali u različitim oblicima.  Tijekom prosinca su upoznali rad u Kakuro Puzzles alatu. Ispunjavali su prazna polja brojevima do 9 bez ponavljanja,  slično sudoku igri. Božićno vrijeme je uključivalo razmjenu čestitaka s određenim partnerom. Geometrijske likove su koristili u dizajniranju čestitke. Učenici su dobili čestitke iz Turske i Portugala što ih je jako razveselilo.

Projektni zadaci za siječanj i veljaču su zahtjevniji. Učenici su učili množiti pomoću svoje igračke Popita. Računske radnje zbrajanja i oduzimanja su uvježbavali igrama u Arcademics Cup Games. Posebno su im se svidjele igre  Alien Addition Minus Mission kojima su automatizirali zbrajanje i oduzimanje. Uskoro će se uključiti u suradničke aktivnosti vezane uz Dan sigurnijeg interneta  i obilježavanje Tjedna kodiranja stvaranjem zadanog oblika prema uputama o bojama u redovima i stupcima.

Do kraja projekta će obilježiti Svjetski dan matematike, videosusret s projektnim partnerima, izraditi igračku geometrijskim tijelima  te mjerenja u Visnos web 2.0 alatu. Učenicima je rad u projektu zanimljiv a posebno ih vesele igre i videosusreti s učenicima iz drugih zemalja.