prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Svake godine u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića, u prosincu, obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti.

Pod pojmom “ovisnost” najčešće se misli na alkohol, drogu ili duhan, ali i na sad već dobro poznate ovisnosti o kockanju, računalnim igricama i internetu. To je zato što se ovisnost odnosi na fizičko i/ili psihičko stanje u kojem osoba osjeća prisilu koristiti sredstvo ovisnosti kako bi ili osjetila ugodu koju donosi to sredstvo, ili prekinula neugodu koju osjeća zbog odsutnosti sredstva ovisnosti. Osim navedenih ovisnosti javljaju se i tzv. “nove ovisnosti” a to su: ovisnost o kupovanju, klađenju, hrani (uglavnom visokokaloričnoj), lijekovima, društvenim mrežama, a u posljednje se vrijeme sve više govori o ovisnosti o vježbanju, zdravom stilu života itd.

Početci ovisnosti se javljaju obično u adolescenciji, no nažalost, dobna se granica pomiče i na osnovnu školu, pogotovo ovisnost o videoigrama ili internetu i društvenim mrežama. Nažalost, online nastava i vrijeme potrebe poštivanja različitih zdravstvenih smjernica s ciljem zaustavljanja širenja bolesti COVID-19, zasigurno dovodi i do određenih promjena u mogućnostima komunikacije. Sve navedeno dodatno narušava kod nekih učenika samopouzdanje i u trenutcima naglašavanja ostajanja kod kuće i socijalnog distanciranja, posežu za konzumacijom duhana, alkohola ili droga jer se susreću s dodatnim izazovima u ionako zahtjevnom odrastanju.

Mjesec borbe protiv ovisnosti provodi se s ciljem osvještavanja javnosti o problemu ovisnosti na osobnoj, obiteljskoj i društvenoj razini i poticanja aktivnosti koje bi pomogle u rješavanju tog problema.

U školi su se intenzivirale aktivnosti s ciljem prevencije različitih oblika ovisnosti, informiranje o alternativnim načinima zabave i ispunjavanju slobodnog vremena te uključivanje u društveno korisne aktivnosti kroz različite projekte. Zbog toga je pedagoginja  škole, Gordana Popović, prof., organizirala za učenike trećih razreda predavanja Policijske uprave Osječko-baranjske, Odjela za prevenciju, u okviru projekta “Legiranje, ne drogiranje”. Preventivni projekt policijski službenici Odsjeka prevencije provode u  osnovnim i srednjim školama Osječko-baranjske županije. Aktivnosti projekta su namijenjene učenicima viših razreda i njihovim roditeljima te profesorima i stručnim službama škola. Cilj projekta je smanjenje konzumiranja sredstava ovisnosti među mladima i smanjenje rizičnih ponašanja, rano otkrivanje konzumenata, ovisnika, otkrivanje i suzbijanje preprodaje droga u školi, oko škole, stvaranje većeg osjećaja sigurnosti među učenicima te smanjenje dostupnosti svih oblika ovisnosti u školskom okruženju.

Službenica PU OBŽ, Eleonora  Matić, učenicima je u interaktivnom predavanju predstavila opasnosti i posljedice konzumiranja različitih vrsta droge. Učenici su imali mogućnost  diskutirati o problematici te dijeliti svoja iskustva a time je i svrha osnaživanja stavova srednjoškolaca o važnosti donošenja društveno prihvatljivih odluka za vlastitu dobrobit  i ostvarena.