prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Mobilnost žrnovskih učenika i učitelja u Italiji

Četvrta po redu mobilnost učenika i učitelja Osnovne škole Ante Curać Pinjac iz Žrnova obogatila ih je za jedno novo nezaboravno iskustvo. Boravkom u Lombardiji učenici i učitelji upoznali su kulturnu baštinu grada Lodi, posjetili su Milano i Bergamo. Puni dojmova i novih poznanstava, pri povratku u školu svoja su iskustva podijelili sa ostalim učenicima.

Četvero učenika, dvije učiteljice i ravnatelj škole boravili su u Lombardiji u sklopu Erasmus+ mobilnosti. Ovo je četvrta mobilnost u sklopu projekta “Our culture – our future” (Naša kultura naša budućnost) u kojoj, osim Hrvatske, sudjeluju i projektni partneri iz Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Portugala, Italije i Turske.

Primarni cilj ovog projekta je upoznavanje kulturne baštine zemalja sudionika u projektu, uspoređivanje vlastite kulturne baštine sa kulturnom baštinom ostalih zemalja te poticanje na očuvanje kulturnog nasljeđa.

Prvog dana boravka u gradu Lodi, domaćini su ih upoznali sa kulturnim središtem grada, prekrasno oslikanom crkvom Incoronata u kojoj su poslušali koncert Michelangela Lapolle koji je je odsvirao nekoliko skladbi na orguljama. Nakon razgledavanja crkve sudionike projekta je primila zamjenica gradonačelnika prof. Laura Tagliaferri koja je ukratko predstavila posebnosti grada te uručila prigodne poklone. U poslijepodnevnim satima slijedilo je stručno vođenje gradom i priča o povijesti grada.

Drugog dana boravka sudionici projekta su obišli lokalnu školu u kojoj su poslušali koncert na violončelu i flauti te dobili poklone prigodom blagdana sv. Lucije. Nakon toga je slijedilo predstavljanje tradicionalnih instrumenata i nacionalnih praznika svih sudionika u projektu. Po završetku prezentacija učenici su imali priliku posjetiti Muzej instrumenata u kojem su bili predstavljeni glazbeni instrumenti vezani uz tradicijsku glazbu grada Lodi. Učenici su imali priliku svirati na nekim instrumentima te su birali pjesme na džuboxu.

Treći dan sudionici su imali priliku razgledati centar Milana. Učenike je posebno oduševio interaktivni muzej Leonardo da Vinci, u kojem su razgledavali Leonardove izume. Nakon muzeja obišli su Božićni sajam koji je smješten u neposrednoj blizine Milanske katedrale.

Četvrtog dana boravka u Italiji, sudionici su upoznali Bergamo. Također su razgledali božićni sajam i stari grad.
Posljednji dan boravka domaćini su za učenike pripremili radionicu dok su učitelji razgovarali o idućoj mobilnosti koja ih očekuje u ožujku u Turskoj.

Sve navedene aktivnosti govore o važnosti apliciranja i sudjelovanja u Erasmus projektima, koji ne samo da omogućuju stjecanje novih znanja i kompetencija, nego i šire svijest o drukčijim pristupima učenja i poučavanja, daju priliku upoznati druge kulture i svjetove, kao i sklapanja novih prijateljstava. Sudjelovanjem na ovoj mobilnosti učenici su obogaćeni za jedno novo, neprocjenjivo iskustvo te su im otvoreni novi pogledi u budućnost.

Boravkom na mobilnosti u Lombardiji relizirani su svi unaprijed postavljeni ciljevi:

  • Upoznavanje učenike sa kulturnom baštinom Italije
  • Obogaćivanje obrazovnog procesa učenika upoznavanjem tradicionalnih instrumenata, povijesnih znamenitosti i poznatih osoba Italije
  • Doprinijeti osobnom razvoju sudionika
  • Prihvaćanje društvenim normi i pravila putem upoznavanja kulturne baštine
  • Razvijanje kreativnog razmišljanja učenika
  • Stvaranje kulturološke povezanosti među sudionicima na temelju porijekla različitih kultura
  • Poboljšanje jezičnih kompetencija učenika
  • Razvijanje sposobnosti učenika za zajednički rad i suradnju