prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Na kraju putovanja Europskom avenijom

Prof. Ivana Opačak (Ekonomsko-birotehnička škola/EBŠ, Slavonski Brod) osmislila je i, s partnericom iz Rumunjske Gabrielom Ciolpan (Tehnološka škola Lazar Edeleanu, Năvodari), pokrenula međunarodni eTwinningov projekt Down EU Avenue/Europskom avenijom.

Projekt je (kao nastavak prošlogodišnjega nacionalnog eTwinningova projekta Ulicom hrvatskoga jezika) registriran u kolovozu 2022. i završit će prijavom za stjecanje Europske oznake kvalitete (u srpnju 2023.). Partnerske su škole ambasadorice Europskoga parlamenta iz Hrvatske (Srednja škola Konjščina, Ekonomska škola Požega, Srednja škola Pakrac, Srednja strukovna škola Makarska i EBŠ), Rumunjske (3), Španjolske (1) i Bugarske (1).

Sve su projektne aktivnosti (u razdoblju od rujna 2022. do lipnja 2023.) sustavno diseminirane na mrežnoj (eTwinningovoj pod)stranici EBŠ-a OVDJE i na projektnoj Facebook stranici OVDJE.
U tekstu koji slijedi predstavljamo tri diseminacijska materijala, koji objedinjuju projektne aktivnosti i rezultate.

Projektni blog na platformi Linktr.ee na OVOJ poveznici, koji donosi sažetak suradničkih proizvoda, uredila je prof. Ciolpan, suosnivačica i koordinatorica projekta.

Interaktivna slika, izrađena na platformi Genial.ly na OVOJ poveznici, vizualno predstavlja Europsku aveniju i obrazovno putovanje međunarodnih partnera kroz 10 postaja tijekom školske godine – svaki broj na slici otvara jedno tematsko područje i dan/tjedan/mjesec posvećen europskome identitetu i naslijeđu. Autorica je vizuala ambasadorica Europskoga parlamenta EBŠ-a Ema Tomašić (3. e), a interaktivne je elemente na slici dodala je prof. Opačak, osnivačica i koordinatorica projekta.

E-knjiga, izrađena na platformi Book Creator na OVOJ poveznici (autorice prof. Opačak), donosi pregled/prijedlog aktivnosti (na mjesečnoj razini) s ciljem jačanja europske dimenzije obrazovanja kroz suradničko učenje i projektnu nastavu. Knjiga je prava riznica nastavnih ideja i radnih materijala s konkretnim uputama za učenike i praktičnim zadatcima koji rezultiraju kvalitetnim suradničkim proizvodima. Iste je moguće koristiti tijekom nastavnoga procesa – kao poticaj za usvajanje ishoda (među)predmetnih tema (Hrvatski/materinski jezik, Engleski/strani jezik, Povijest, Geografija, Politika i gospodarstvo, Turizam i marketing, Poduzetništvo, Građanski odgoj i obrazovanje, Održivi razvoj, Uporaba IKT-a, Osobni i socijalni razvoj…). Knjiga je primjer uporabe inovativnih metoda poučavanja i vrednovanja te kvalitetnoga odgojno-obrazovnog rada u školama partnericama.

Evaluacijsku anketu (u Googlovu obrascu) izradila je i, nakon provedbe (1. – 14. lipnja 2023.), obradila prof. Opačak. Tek polovica sudionika ispunila je anketni obrazac (nije za zamjeriti maturantima koji su već napustili učionice), ali (pr)ocjene i komentari jasno govore o kvaliteti projektnoga rada… (Jedina je zamjerka tek djelomična funkcionalnost nove platforme ESEP.) Rezultati evaluacijske ankete, s nekima od komentara, navedeni su na kraju e-knjige.

Osim zadovoljstva učenika i nastavnika, u prilog kvaliteti projektne suradnje govori i pohvala/zahvala rumunjskoga zastupnika u Europskome parlamentu suosnivačici projekta u komentaru na Facebookovoj projektnoj stranici te činjenica da je projekt osvojio 4. mjesto na nacionalnome natječaju za najuspješniji projekt s europskom dimenzijom u Rumunjskoj (za projektnu aktivnost izrade suradničkoga kalendara o EU-u za 2023.).

Ponosni na ovaj projekt, na (inter)nacionalnu suradnju, partnerstvo, prijateljstva, prekrasne aktivnosti i vrijedne rezultate tijekom 10-mjesečnoga putovanja, partneri zahvaljuju svim eTwinnerima i nadaju se novome susretu sa starim prijateljima… u novoj šk. godini… nekim novim povodom… u nekoj novoj ulici…