prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Naučite dijete učiti

Nova školska godina je započela, prvi tjedan je iza nas i polako se ozbiljno ulazi u svijet svakodnevnih pisanja zadaća i učenja.
 

Kako pomoći djetetu da s lakoćom savlada školske obaveze?

Dijete od početka treba osposobljavati da bude samostalno u učenju i obavljanju školskih obveza.
Ipak, ako naiđe na prepreku ili problem i zatreba mu pomoć, budite mu na raspolaganju. I nama odraslima je ponekad potrebna pomoć, i sretni smo ako imamo na raspolaganju neku osobu kojoj se možemo obratiti za pomoć.

Za uspješno i neometano učenje osigurajte svom školarcu mirno mjesto za učenje. Bilo bi idealno kada bi školarac imao svoj mali radni kutak koji se sastoji od radnog stola za pisanje i učenje te nekoliko ladica ili polica za knjige i školski pribor.

Djetetu je izuzetno važno vaše mišljenje, zato uvijek budite pozitivni, pohvalite svoje dijete ne samo kada ostvari dobre ocjene, već i za svaki njegov korak koji ga vodi prema dobroj ocjeni. Takve pohvale motiviraju dijete da ustraje u radu.

Pomoć i moralna podrška

Na početku je dijete potrebno usmjeravati i nadzirati, pregledavati mu domaće zadaće, kontrolirati zadatke za vježbu, ispitivati ga gradivo, pomagati mu oko nejasnoća. Ali, pri tome ne treba djetetu davati gotova rješenja, već mu pomoći (usmjeriti ga) da samo dođe do rješenja.

Ponekad, kad djetetu nešto nije jasno,  roditelji izgube strpljenje i pribjegnu jednostavnijem i lakšem načinu pa djetetu ponude gotovo rješenje, ali time mu ne pomažu, već suprotno, odmažu mu i otežavaju ili čak onemogućavaju njegovo osamostaljivanje. Bolje je djetetu pružiti podršku, uputiti ga kako da riješi zadatak ili problem, ali samostalno. Dijete će na taj način imati veći osjećaj uspjeha i samopouzdanja. Vaša uloga u procesu učenja je isključivo savjetodavna, izvršni dio prepustite svom djetetu.

Očekivanja

U početku je dobro odmah djetetu objasniti kakva su vaša očekivanja prema ispunjavanju njegovih školskih obaveza, npr. 'očekujem da redovito pišeš domaće zadaće i da zatražiš pomoć ako naiđeš na nejasnoće'. Vaša očekivanja trebaju biti realna s obzirom na djetetove mogućnosti, ali opet ne preniska ili previsoka. Nemojte svoje dijete uspoređivati s drugom djecom u razredu i očekivati da ostvaruje bolje rezultate od drugih. Potičite ga da uči radi sebe, a ne radi ocjene.

Učenje kao dnevna rutina

Objasnite svom školarcu da kao svakodnevno pisanje domaćih zadaća i učenje treba postati svakodnevna rutina. Važno je da dijete stekne naviku učiti uvijek u isto vrijeme odnosno doba dana.
Zajedno s djetetom izradite plan dnevnih obaveza, dogovorite u koje će vrijeme pisati zadaću, učiti, odmarati, igrati se. Svaki dan pitajte dijete da vam prepriča što je naučilo u školi te ga zamolite da vam pokaže bilježnice.

Učenje je proces koji zahtijeva trud i vrijeme. Neka djeca lakše pamte ako vide tekst, nekima je lakše ako ga čuju, drugi vole crtati ili pisati, a treći hodaju dok uče. Važno je samo da pomognete djetetu da otkrije koji mu stil učenja najviše odgovara i kojom metodom najlakše pamti.

 

Tekst je djelomično preuzet s internetskih stranica Osnovne škole Side Košutić Radoboj