prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Novi čitateljsko-filmski klub

Riječko Art-kino poziva sve zainteresirane posjetitelje, ljubitelje filma i knjige, da se učlane u čitateljsko-filmski klub programa ‘Adaptacija. Čitanje filma’.

Broj članova kluba je ograničen, a uvjeti za sudjelovanje su jednostavni – želja za druženjem, razgovorom i raspravom o domaćim knjigama i filmovima. Prijave se zaprimaju do petka, 11. lipnja u 12 sati ili do popunjavanja dostupnog broja mjesta.

Svakog od narednih pet mjeseci u fokusu programa bit će jedan književni predložak i njegova adaptacija. Prvi termin u mjesecu rezerviran je za sastanak čitateljsko-filmskog kluba na kojem će članovi i članice kluba, u društvu voditelja Zorana Krušvara, sudjelovati u diskusiji o pročitanoj knjizi. Čitatelji/-ice će potom samostalno sudjelovati u književnom online kvizu kako bi dobili pozivnicu za filmsku projekciju – adaptaciju pročitane knjige, što je ujedno i drugi termin održavanja programa.

Uz projekciju filma, drugi susret donosi moderiranu čitateljsko-filmsku tribinu publike s piscima, redateljima, scenaristima i ostalim umjetnicima i stručnjacima, blisko povezanima s književnim i filmskim djelom na repertoaru tog mjeseca.

Program Adaptacija. Čitanje filma s radom kreće krajem lipnja uz književni i filmski klasik domaćeg komičnog žanra “Što je muškarac bez brkova” roman Ante Tomića i istoimenu adaptaciju u režiji Hrvoja Hribara. Prvi sastanak čitateljsko-filmskog kluba Art-kina na temu Tomićeva romana zakazan je za četvrtak, 24. lipnja u 20 sati u Ljetnom Art-kinu, u dvorištu Kapucinskog samostana (ulaz kroz Art-kino), a projekcija filma Što je muškarac bez brkova na programu je u utorak, 29. lipnja u 21:30 sati, kojoj će prethoditi moderirana čitateljsko-filmska tribina uz gostovanje pisca Ante Tomića i redatelja Hrvoja Hribara, s početkom u 19:30 sati.

Učlanjenje u čitateljsko-filmski klub je u tijeku, a učlaniti se možete klikom na Prijavnicu.

Književnost predstavlja neiscrpno vrelo za filmsku umjetnost pa su brojni filmovi nastali upravo kao adaptacija određenog djela iz svjetske i domaće književnosti. Kako Art-kino u svom sastavu ima i Specijalnu filmsku knjižnicu u sklopu koje održava komplementarni program kojim se promovira filmska literatura i potiče na proučavanje i raspravu o filmu, tako će se i ovim programom nastaviti raditi na popularizaciji knjižnice, ali i čitanja jer knjižnica Art-kina u svom filmskom fundusu ima i književne predloške.

Dovodeći u odnos književnost i film, “Adaptacija. Čitanje filma” pokrenut će dijalog književnika, scenarista, redatelja i publike te time pokušati povećati interes sudionika za literaturu i film. Pritom će se nastojati proširiti razumijevanje pojma adaptacije, kako bi se stvorilo upućenijeg čitatelja i gledatelja. Usporedbom sličnosti i razlika izražajnih sredstava književnosti i filma sudionicima će se osvještavati njihova čitalačka i gledateljska iskustva, a sve u društvu samih autora djela i ostalih filmskih i književnih znalaca.

Program se odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.

Više informacija potražite na mrežnoj stranici Art kina.