prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nutricionistica govorila o problemu bacanja školskih obroka

U Osnovnoj školi Sveti Petar Orehovec već godinama se bacaju znatne količine obroka pripremljenih u školskoj kuhinji, a problem je eskalirao otkako je u siječnju ove godine država otpočela financirati obrok za sve učenike.

Zbog neodrživosti bacanja školskih obroka učenici su pripremali radijsku emisiju Neodrživo, film Ruke, podcast Misli održivo, kreirali plakate, pisali brojne članke u školskom digitalnom listu Klinček, a nedavno je u školu na sastanak s roditeljima pozvana Helena Tomić-Obrdalj, nutricionistica Podravke. Ona je i kreatorica jelovnika za sve škole kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija, a roditeljima je govorila o kvalitetnoj prehrani djece i problemu bacanja velikih količina hrane pripremljene u školskoj kuhinji.

Roditeljskom sastanku održanom u utorak, 26. rujna, u školskoj sportskoj dvorani prisustvovalo je 50-tak roditelja, a u nastavku izdvajaju što je sve rečeno na ovom skupu.

Županija se potrudila osigurati potrebne uvjete za pripremu obroka u školi, a kako bi učenici dobivali kvalitetne obroke u skladu s njihovim nutritivnim potrebama još je 2018. pokrenut projekt “Pametan obrok za pametnu djecu”. Planirajući obroke razmišljamo o tome da ti obroci budu ukusni, zdravstveno ispravni, da zadovolje dječje potrebe za bjelančevinama, mineralima, vitaminima i ostalim sastojcima potrebnim za pravilan razvoj djeteta – istaknula je nutricionistica Tomić-Obrdalj. Upravo zato na školskim jelovnicima ima puno različitih namirnica. Cilj je unaprijediti prehrambene navike jer one utječu na kvalitetu života. Kad se krene s cjelodnevnom nastavom učenici će imati dva obroka u školi.

Leća, hajdina kaša, slanutak, riba samo su neke od namirnica koja se često ne pripremaju u našim krajevima, a u školskim obrocima ih ima kako bi se djecu potaknulo da ih počnu konzumirati radi njihovih nutritivnih vrijednosti. – Istraživanjima je utvrđeno da čak 66 % školske djece ne jede voće svaki dan, a čak 76 % ne jede povrće – naglasila je Tomić-Obrdalj, pozvavši roditelje da se prisjete što se nekad jelo i kuhalo. Učenici bace čak 83 % hladno kuhanog povrća.

Analize stručnjaka pokazale su da u školskom obroku učenici najviše bacaju povrće. Hladno kuhano povrće prednjači s 83 %, baci se i 66 % priloga od povrće te 44 % sirovog povrća. Na pitanje jedne majke o količini soli u školskim obrocima, nutricionistica Tomić-Obrdalj, pozvala je roditelje da i sami prilikom pripreme obroka kod kuće smanje količine soli pa djeci u školi neće biti čudno što je hrana manje slana. – U Hrvatskoj odrasli u prosjeku konzumiraju oko 11 grama soli na dan, djeca 9 grama, a preporučena količina soli je 5 grama dnevno – rekla je naša gošća, spomenuvši brojne bolesti povezane s velikim unosom soli u organizam.

Roditelje je zanimalo postoji li mogućnost da djeca u prijepodnevnoj smjeni dobivaju mliječne obroke, a u popodnevnoj smjeni variva i slična jela koja se sada nalaze na jelovniku. – Kad se uvede cjelodnevna škola djeca će dobivati doručak i ručak, za sada je zbog organizacijskih razloga dogovoreno da četiri puta puta tjedno na jelovniku budu kuhana jela. Trebamo voditi računa o tome da je za neku djecu to jedini kuhani obrok u danu – istaknula je Tomić-Obrdalj.

Veliki broj učenika ne dođe u školsku kuhinju kad čuju što je na jelovniku. Gošća i ravnatelj Stjepan Lučki pozvali su roditelje da razmisle o tome treba li djeci svakodnevno davati novac za kupovinu hrane obzirom da je u školi organizirana prehrana. – Roditelji bi trebali i voditi brigu o tome na što učenici troše novac.  Baš sam prije neki dan razgovarao s učenicom koja je imala Colu i grickalice – rekao je ravnatelj. Dometnuo je kako učestalo viđa da neki učenici odmah po dolasku u popodnevnu smjenu jedu sendviče, ali i da dosta djece baca cijeli obrok pripremljen u školskoj kuhinji, a da ga nisu ni probali.

Prehrana u kojoj ima puno slatkiša, zaslađenih pića te masti uzrokuje pretilost koja pospješuje brojne bolesti.  – Treći smo u Europi po konzumiranju bezalkoholnih slatkih pića, a jedna čaša Cole sadrži 25 grama šećera. Popije li se dvije čaše to je više o 50 grama, a djeca bi trebala konzumirati maksimalno 45 grama šećera u danu – rekla je Tomić-Obrdalj. Dometnula je da je pretilost sve veći problem u Europi i da jedno od troje djece ima problema s prekomjernom težinom.

Spomenula je i da se na okuse hrane treba naviknuti i da je djeci potrebno u prosjeku osam puta probati neku hranu da se naviknu na njen okus. No, zato si treba dati priliku i kušati hranu, a problem je u tome što znatan broj učenika niti ne dođu u kuhinju kad čuju što je na jelovniku. Upravo zato važno je da roditelji s djecom razgovaraju o važnosti pravilne prehrane. Na to su na kraju skupa upozorili i ravnatelj Lučki i nutricionistica Tomić-Obrdalj pozvavši roditelje da sa djecom razgovaraju i o neodrživosti bacanja hrane i podrže školske jelovnike.