prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Dana planeta Zemlja

Učenici Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” Gunja sudjeluju na online kreativnim radionicama u sklopu projekta “Spoji se u umjetnost, priključi se u kulturu”.

Kreativne radionice vodi nastavnica likovne kulture Aleksandra Škrtić, a učenicima pomažu učiteljica Jelena Cvijović i knjižničarka Anita Tufekčić. Dan planete Zemlje obilježava se 22. travnja svake godine u cilju podizanja svijesti svjetske populacije o problemima vezanim za globalno onečišćenje okoliša, ali i pronalaska najboljih rješenja za njegovu zaštitu.

Onečišćenje plastikom postalo je kriza globalnih razmjera i veliki ekološki izazov za čovječanstvo. Plastika sama po sebi nije loša ali tiho guši naš planet. Prije nego se razgradi mogu proći i stotine godina. Plastične vrećice i drugi predmeti uzrok su stradavanja brojnih životinja, konzumacijom i zapetljavanjem. Podaci su dovoljno alarmantni da nas potaknu na skroman i značajan doprinos smanjenju količine plastike koja luta svim ekosustavima našeg planeta.

Tema radionice bile su kornjače kao najugroženija skupina na svijetu. Učenici su izrađivali kornjaču od recikliranih materijala (karton i stari čepovi) a morsko dno su izradili od stare kartonske kutije za cipele koju su obojili plavom temperom. Kada su izradili svoju kornjaču stavili su je u morsko dno koje su ukrasili sa plastičnim vrećicama, plastičnim slamkama, plastičnim čašama i mrežicom za krumpir. Dobili su predivne radove učenika od kojih su napravili online izložbu fotografija kako bi osvijestili sve o važnosti izbacivanja iz upotrebe plastične slamke, jednokratne vrećice i pribor za jelo te plastične vrećice. Video izložba fotografija dostupna je na poveznici.