prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Dana pleneta Zemlje u njenoj utrobi

Posjet Jakasovoj spilji poslužio je za obilježavanje Dana planeta Zemlje. U Osnovnoj školi “Ante Curać-Pinjac” Žrnovo željeli su probuditi kod učenika ekološku svijest i empatiju za čistom prirodom, i u tome uspjeli.

Svakog smo dana svjedoci nepredvidivih, ponekad i opasnih klimatskih promjena na našemu planetu. Godinama nas već upozoravaju na klimatske probleme i naša je obveza ponašati se odgovorno. I ove su godine odlučili podsjetiti učenike koliko je naša Zemlja lijepa i osvijestiti im važnost ekologije i ekološkog života.Uz brojne aktivnosti koje su u školi proveli u tjednu obilježavanja Dana planete Zemlje, autorica bi posebno istaknula posjet Jakasovoj spilji u Žrnovu na otoku Korčuli.

Učenici u Jakasovoj spilji

 

S kacigama na glavi i s upaljenim svjetiljkama krenuli su utrobu zemlje u Jakasovu spilju. Na ulasku u špilju dočekao ih je gospodin Milan Vojinović, dipl. ing. šumarstva, entuzijast i strastveni ljubitelj speleoloških ljepota otoka koji im je ukratko ispričao povijest Jakasove spilje. Doznali su da je u špilji pronađeno glineno posuđe staro otprilike sedam do osam tisuća godina. Također su doznali da špilja obiluje podzemnom faunom. Sve životinje bile su primorane prilagoditi se zahtjevnim uvjetima života koji vladaju u podzemljukao što su: potpuni mrak, nedostatak hrane i velika vlaga. U samoj špilji, ispričano je učenicima o nastanku i razvoju života u ovakvom okolišu, a da bi se što više suobličili atmosferi života u špiljskim uvjetima, na trenutak su ugasili svjetiljke na kacigama i bili u apsolutnoj tišini. Učenicima su ti trenutci bili najzanimljiviji na čitavom izletu i to je ono što će najviše pamtiti – neobičan mir kojeg nema na površini zemlje. Nažalost, na zidovima špilje mogli su vidjeti imena naših poznanika, pa i roditelja i bližnjih što nam nije bilo na ponos, ali i to je dio lekcije. Bilo je poražavajuće zaključiti kako su stanovnici špilje koji su tamo obitavali prije više od 7 000 godina bolje čuvali prirodu od nas. Neizmjerno su zahvalni gospodinu Milanu na izdvojenom vremenu i poučnim riječima u nadi da će netko od učenika biti potaknut da i sam postane istraživač i ljubitelj prirodnih ljepota planeta Zemlje koji su nam ostavljeni na čuvanje.