prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje dana škole u vrijeme Corone

Svaka škola obilježava svoj dan. Okolnosti u kojima ga škole ove godine slave, potpuno su nove i drugačije. I Osnovna škola Bijaći iz Kaštel Novoga je uskladila aktivnosti proslave Dana škole s epidemiološkim zahtjevima.

Obilježavanju Dana škole prethodilo nekoliko aktivnosti provedenih u učionici i prostorima škole. Planirane aktivnosti provedene su i kao dio projekt Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije koji se provodi u školi pod nazivom “Čuvari baštine – Bijaći – od sv. Marte do sv. Nofra – Skrivena blaga mista moga“. Ove godine učenici 4. b i 3. a razredna nisu kao proteklih godina obišli Bijaće – povijesni lokalitet po kojemu je škola dobila ime. Do toga lokaliteta treba ići organiziranim prijevozom što zbog spomenutih okolnosti nije bilo moguće. Stoga je samom obilježavanju Dana škole prethodilo nekoliko aktivnosti provedenih u učionici i prostorima škole. Planirane aktivnosti povodom Dana škole provedene su uz projekt Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije koji se provodi u školi pod nazivom “Čuvari baštine – Bijaći – od sv. Marte do sv. Nofra – Skrivena blaga mista moga”.

1.Uvod u aktivnosti – prezentacija Bijaći – od sv. Marte do sv. Nofra

Učenicima je prikazana prezentacija o povezanosti lokaliteta Bijaći i imena škole. Naime, Bijaći je zajednički naziv dvaju brežuljaka u sjeverozapadnome dijelu Kaštelanskog polja. Zapadni je viši i zove se Veli Bijać, a istočni je Mali Bijać. Na vrhu Velog Bijaća je crkva sv. Nofra (Onofria) s natpisom iz 1475. godine. Godine 2005. je bila gotova analiza natpisa croatorum s kamenog ulomka iz ove crkve koji datira s konca 8. stoljeća, čime je najstariji spomen imena Hrvat. Na lokalitetu Bijaći – Stombrate nalazio se vladarski posjed hrvatskih knezova Trpimirovića s crkvom sv. Marte.

2. Kviz znanja

Nakon prezentacije kojom su učenici saznali više o povijesnim okvirima i značaju prema kojem škola nosi ime Bijaći, proveden je kviz znanja Bijaći – od sv. Marte do sv. Nofra, Čuvari baštine – Srivena blaga mista moga. Učenici su pokazali izvrsno znanje, a pobjednička grupa je dobila prigodni poklon.

3. Crkvice sv. Marta i crkvica sv. Nofar

Spomenuti projekt i Dan škole su pomogli boljem upoznavanju kulturne baštine u širem okružju, a to su crkvice sv. Marta i crkvica sv. Nofar uz PowerPoint prezentaciju crkve u Kaštelima. Prezentacija je bila poticaj za likovno stvaralaštvo.

Pomoću prezentacije učenici su pobliže:

  • upoznali crkvice sv. Marta i sv. Nofar kao kulturnu baštinu zavičaja
  • saznali nešto više o njihovom povijesnom značaju za grad i školu
  • uspoređivali ih i opisivali kao dio kulturne i tradicijske baštine svog kraja i nalazili poveznice s društvenim kontekstom u kojem su nastale.

4. Školska izložba likovnih uradaka

Učenici su različitim materijalima i tehnikama  likovnim i vizualnim izražavanjem interpretirali Crkve sv Marte i sv. Nofra:

  • niski reljef u limu – ulomak s ciborija sv. Marte
  • ugljen i kreda – sv. Nofar
  • crni flomaster – sv. Nofar
  • kartonski tisak – sv. Marta
  • tempera – sv. Marta
  • reljef u glinamolu – sv. Marta

Uoči Dana škole učenici 4. b i 3. a razreda postavili su izložbu “Čuvari baštine – Bijaći – od sv. Marte do sv. Nofra”.