prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježen Međunarodni dan epilepsije i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije

Gimnazija Vukovar ove se godine priključila projektu SHE (Schools for Health in Europe) – “Mreža škola koje promiču zdravlje2, te je s učenicima i nastavnicima podržala ovu manifestaciju. U školi je predsjednica Hrvatske udruge za epilepsiju prim. Ana Sruk, specijalist neurologije, održala predavanje na temu „Epilepsija i predrasude o oboljelima“. Ovo predavanje bilo je vrlo edukativno, te su dobili brojne informacije o samoj bolesti, a ono što je posebno važno, kako se ponašati i što napraviti u situaciji da moramo pomoći osobi s epileptičnim napadom.

Hrvatski je sabor 17. listopada 2008. godine donio odluku o proglašenju 14. veljače Nacionalnim danom oboljelih od epilepsije. Zajedničkom inicijativom Međunarodnog ureda za epilepsiju (IBE) i Međunarodne lige protiv epilepsije (ILAE) nastao je Međunarodni dan epilepsije koji se od 2015. godine obilježava svakog drugog ponedjeljka u veljači.

Povodom obilježavanja Dana oboljelih od epilepsije u Hrvatskoj se provode različite aktivnosti, a središnja manifestacija održala se u ponedjeljak, 13. veljače u Vukovaru. Program je bio bogat stručnim predavanjima i savjetovanjima, a u okviru manifestacije održao se i hibridni simpozij “Živjeti s epilepsijom” na kojem su sudjelovali ugledni liječnici, stručnjaci kao i osobe oboljele od epilepsije.Predavanje U Gimnaziji Vukovar Ana Sruk

Epilepsija je poremećaj funkcije mozga koji se očituje epileptičnim napadajima, a uzroci i simptomi bolesti su različiti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 50 milijuna ljudi širom svijeta ima epilepsiju. U Hrvatskoj je broj oboljelih oko 40 000. Osobe oboljele od epilepsije suočavaju se s brojnim predrasudama i stigmatizacijom, što se svakako odražava na kvalitetu života i socijalnu uključenost.

Ovo predavanje pomoglo je u razumijevanju ove bolesti, ali i navelo na razmišljanje što svatko od nas može učiniti kako bi se osobe oboljele od epilepsije osjećale kao ravnopravni članovi društva, na koji način im možemo pomoći i biti podrška. Za obilježavanje Dana oboljelih od epilepsije izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti koji se javlja kod osoba s epilepsijom kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije. Iz tog razloga je 13.veljače u večernjim satima Vukovarski vodotoranj bio obojan ljubičastim svjetlima.