prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježen Tjedan mozga

Učenici 3. b razreda Katoličke osnovne škole iz Šibenika priključili su se obilježavanju Tjedna mozga koji se već dvadeset treću godinu provodi u mjesecu ožujku u Hrvatskoj.

Od 11. do 15. ožujka 2024. godine učenici su nizom aktivnosti upoznavali fascinantne tajne mozga. Proučavali su National Geographic slikovnicu „Zašto sam ja čovjek?“ i došli do brojnih saznanja i zanimljivosti o mozgu.

Npr. koliko dugo može mozak izdržati bez kisika, do kada se razvija mozak, zašto se stvaraju neuroni i do kada, saznali su kako mozak nema receptor za bol te ne može osjetiti bol, saznali su kolika je prosječna težina mozga, što je mirror efekt kod zijevanja i još mnogo zanimljivih činjenica su otkrili te svoje znanje pokazali u izvrsno riješenom testu.

Medicinska sestra je posjetila razred te govorila o zdravoj prehrani i omega-3 masnoćama (orašasti plodovi, riba) koje je potrebno redovito uzimati kako bi se mozak pravilno razvijao.

Učenici su izradili prigodni pano povodom Tjedna mozga i upoznali se s optičkom iluzijom koja je ponekad uzrokovana nesavršenošću osjetila vida, a ponekad radom mozga. Primjeri optičkih iluzija izazvali su najveće zanimanje i mnogo kreativnih odgovora zašto je naš mozak “prevaren” kad gledamo u optičku iluzju. Učenici su se prisjetili i posjeta zadarskom Muzeju iluzija.