prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Osposobljavanje učenika za pružanje prve pomoći

Zbog potrebe osposobljavanja što većeg broja učenika u pružanju prve pomoći i velikog interesa koji je pobudio ovaj vid zdravstvenog odgoja kod djece, njihovih roditelja i nastavnika, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb svake godine realizira program drugog stupnja obuke u domu Gradskog društva Crvenog križa i to u Villi Rustica u Novom Vinodolskom.

Učenici 2. c i 2. e razreda Industrijske strojarske škole (ISŠ) Lana Jakirčević, Gabriel Buić, Luka Đurić, Zvonimir Zirdum, Dino Badić, Leon Marinčić, Teo Perčić, Mihael Pliestić i Juraj Blaić od 22. do 24. studenog 2021. godine učili su o tome kako procijeniti zatečenu situaciju na mjestu nesreće i kako postupati s osobom bez svijesti.

ppUčenici su se upoznali i s postupcima zbrinjavanja otvorenih ozljeda kao i ozljeda kostiju i zglobova, a naučili su i da je prva pomoć skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska hitne medicinske pomoći. Prva pomoć podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastojimo sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

U Novom Vinodolskom učenici su naučili da je pružatelj prve pomoći osoba koja poduzima određene postupke radi pomoći ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi pazeći  pritom na svoju sigurnost i sigurnost svih sudionika, ne izazivajući dodatnu štetu. Ciljevi prve pomoći su:

  • spašavanje života
  • sprječavanje nastanka komplikacija i invaliditeta
  • skraćivanje vremena liječenja i oporavka.

Raspored obuke bio je vrlo sadržajan, no timu ostalo je dovoljno vremena za druženje s vršnjacima iz drugih srednjih škola tako da je ukupni dojam ove izvanučioničke nastave iznimno pozitivan što potvrđuje i nastavnik Mate Sabol koji je bio u pratnji devetero učenika škole. Uspješna edukacija tima u pružanju prve pomoći, provedena već četvrti put, pokazuje da se korisna i hvalevrijedna tradicija nastavlja.

Poznavanjem i pravilnom primjenom postupaka prve pomoći doprinosi se sigurnosti i osnaživanju pojedinaca i zajednice za lakše prevladavanje štetnih posljedica nesreća i bolesti.

Kontinuiranom edukacijom nastoji se osposobiti što veći broj učenika za pružanje prve pomoći u svim situacijama nastanka ozljeda i naglo nastupajućih bolesti. Poticanjem svakog pojedinca na pomoć i samopomoć,  pomažemo u izgradnji sigurnijih i zdravijih zajednica.