prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Otključavanje prilika: iskustvo vodećeg učitelja iz Hrvatske tijekom Europskog tjedna programiranja

S bogatim nizom aktivnosti koji se protežu tijekom cijele godine, Europski tjedan programiranja, koji se ove godine održao od 7. do 22. listopada, predstavlja lokalnu inicijativu čiji je cilj učiniti da programiranje i digitalna pismenost budu dostupni svima.

Ova inicijativa postala je ključna platforma za odgojitelje i učenike diljem Hrvatske. Kako bismo dobili bolji uvid u hrvatsku perspektivu Europskog tjedna programiranja, razgovarali smo s Ivanom Ružić, vodećom učiteljicom Europskog tjedna programiranja u Hrvatskoj, koja je podijelila svoja iskustva i značajne doprinose koje je ova inicijativa donijela obrazovnom sektoru u zemlji.

Rezultati Hrvatske tijekom Europskog tjedna programiranja bili su nevjerojatni. Od svoje prve godine sudjelovanja 2013., Hrvatska se kontinuirano plasirala među prvih deset, a čak se popela i među pet najaktivnijih zemalja. Ovaj izvanredan uspjeh svjedoči o entuzijazmu i predanosti hrvatskih odgojitelja, poput Ivane Ružić, koji prepoznaju važnost računalnog razmišljanja, programiranja i tehnologije u obrazovanju i svakodnevnom životu. Vodeća učiteljica Europskog tjedna programiranja - Ivana Ružić

Čvrsti temelj

Uspjeh Hrvatske u inicijativi Europskog tjedna programiranja djelomično se može povezati s ranim uvođenjem informatike u nastavni plan i program, počevši od prvog razreda osnovne škole. „Vrlo važan dio nastavnog plana i programa informatike jest domena računalnog razmišljanja i programiranja, čiju važnost prepoznaje mnogo učitelja”, ističe Ivana.

Ivana je predana sudionica Europskog tjedna programiranja od njegovog početka 2013. godine. Kada su je pitali o motivaciji za sudjelovanje u inicijativi, objasnila je: „Cilj je mojega rada vidjeti osmijeh i sreću na licima djece kada postignu svoj cilj, kada izgrade nešto što su sami zamislili i dizajnirali. Na mojim satovima učenici uče stvarati uz pomoć programiranja, a moj je zadatak voditi ih i pomoći im ostvariti svoje ideje putem programiranja. Učenici stvaraju vlastite računalne igre, grade i programiraju robote te svojim radom čine svijet boljim mjestom za život.”

Poticanje kreativnosti

Svake godine Ivana uključuje oko dvjesto učenika različitih dobnih skupina, potičući suradnju i inovaciju kako unutar Hrvatske, tako i u okviru Europske unije. Razmišljajući o utjecaju Europskog tjedna programiranja, Ivana ističe vrijednost povezivanja i umrežavanja. „Najveća vrijednost koju sam dobila sudjelovanjem u Europskom tjednu programiranja jesu ljudi, mreža kontakata izvanrednih osoba koje vole tehnologiju te je upotrebljavaju kako bi izgradili bolju budućnost”, rekla je. Putem te mreže pokrenula je mnoge projekte koji potiču djecu i mlade da zavole tehnologiju.

Jedna od najnadahnjujućih uspješnih priča s njezinih satova uključuje dva mlada učenika, Roka i Dominika, koji su započeli svoje putovanje programiranja s Ivanom. Ovi talentirani učenici istaknuli su se na natjecanjima iz robotike, razvili inovativni softverski projekt te su predstavljali Hrvatsku na svjetskoj razini.

Zašto bi se drugi nastavnici trebali pridružiti Europskom tjednu programiranja

Za Ivanu je jasna važnost uključivanja više učitelja u Europski tjedan programiranja: „Najvažniji razlog za uključivanje učitelja u inicijativu je jačanje njihove vidljivosti, što vodi do povezivanja s drugim učiteljima. Zajedničkim radom i dijeljenjem probijamo granice u obrazovanju i stvaramo bolju budućnost”.

Ivana ističe značaj Europskog tjedna programiranja, rekavši: „Europski tjedan programiranja izuzetno je važan jer razvija svijest o moći tehnologije, dijeli i razmjenjuje primjere dobre pedagoške prakse, stvara mrežu ljudi i kontakata koji zajedno stvaraju i razvijaju inovaciju i kreativnost, suradnju, vještine programiranja i računalno razmišljanje među milijunima djece i mladih”.

Ako želite istražiti svijet Europskog tjedna programiranja i pristupiti njegovim sadržajima, posjetite službeno web-mjesto Europskog tjedna programiranja. Nastavnici mogu iskoristiti podcastove o različitim temama tečajeve, hackathone i natjecanja sa priznanjima diljem Europe. Ovdje možete pronaći informacije o svim događajima i aktivnostima na Europskom tjednu programiranja.