prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Što je telegra.ph?

U 19. st. Morse je prvi izumio telegrafiju kao tehniku za prijenos tekstovnih poruka na daljinu. Druga industrijska revolucija ubrzala je komunikaciju. Telegram je omogućio puno brži prijenos poruka u odnosu na dotadašnji fizički prijenos kuririma na konjima, a spasio mnoge u pomorstvu.

Učenik 21. st. koristi nove načine komunikacije. Kako bi nastavnici mogli pratiti trendove, osnovne vještine informatičke i multimedijske pismenosti, moraju integrirati uporabu IKT-a u procese nastavnog učenja. Ovo je primjer korištenja digitalnog alata Telegra.ph u nastavnom procesu.

Na satu Poslovne komunikacije, predmeta strukovne škole komercijalnog usmjerenja učenici imaju zadatak napisati Upit, a zatim Ponudu koristeći standardne blok oblike poslovnog dopisa kojima se poštuju norme oblikovanja. Dopis sadrži glavne dijelove poput zaglavlja, adresa primatelja, pozivnih oznaka, mjesta i datuma, predmeta, teksta, potpisa sa pozdravom i sporedne kao što je privitak. Nastavnik dijeli papire s činjeničnim stanjem. Na primjer, trgovina stasticama Slatko d.o.o. šalje upit proizvođaču čokoladnih proizvoda Čokolada d.o.o. kojim se interesira za njihov novi proizvod, tamnu čokoladu s orasima, lješnjacima i suvicama “Preznic”. Po završetku, učenici svoje uratke šalju nastavniku.

U današnjem online okruženju, najlakši put je poslati poveznicu na gotov sadržaj. Baš kao što je svojedobno telegram (eng. telegraph) olakšao komunikaciju, u učionici će to danas biti Telegra.ph. Telegra.ph je alat za mrežno objavljivanje koji se lako koristi u učionici, a primjenjiv je na različite sadržaje različitih predmeta. Koristit se može kao alat za komunikaciju u razredu, kao forum za bilo koji simulirani ili stvarni zadatak. Učenici se mogu uključiti u rasprave o aktualnim događanjima, ali koristiti ovaj alat za jačanje sposobnosti svojih vještina pisanja. Jednostavno se koristi, klikom se upisuju naslov, ime autora i sadržaj. Klikom na ikonu kamere prenosite slike sa svog računala, a klikom na zagrade lijepite vezu na npr. YouTube. Na temelju navedenog učenici će s lakoćom napisati dopis i dodati privitak u obliku slike ili videozapisa. Po završetku će kliknuti objavi. Čim se rad objavi kopira se URL za dijeljenje i šalje nastavniku na provjeru. Komunikacija s učenicima je moguća putem Telegra.pha.