prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Početak školske godine

Dok se neki raduju početku nove školske godine, novim znanjima i uspjesima, drugima to predstavlja stres. Nakon dva i pol mjeseca odmora, kupanja, igranja, ljenčarenja, gledanja kasnovečernjih filmova i kasnijeg jutarnjeg buđenja, školarcima je prilično teško vratiti se u staru desetomjesečnu kolotečinu koja donosi puno briga, obaveza, odgovornosti, ranog lijeganja i ustajanja.

I za roditelje početak školske godine također predstavlja stres. Ipak je potrebno opremiti školarca obućom, odjećom, torbom, bilježnicama, školskim priborom… U tom je procesu potrebno zadovoljiti određene kriterije što se tiče cijene i djetetovih želja što dodatno otežava samu pripremu.O početku školske godine najčešće ovisi tijek cijele godine, pa stoga već sad na početku treba krenuti punom parom.

Strah od škole

Neka djeca pate od straha od škole pa se žale na glavobolju ili bolove u trbuhu, a neki uslijed straha odbijaju i odlazak u školu.

Uzroci straha od škole su brojni, a najčešći su preopterećenost školskim obavezama i aktivnostima, previsoka i nerealna očekivanja roditelja i učitelja.

Čest uzrok kod manje djece je i strah od odvajanja od roditelja,  strah od negativne reakcije roditelja, učitelja i ostalih učenika na njegove školska postignuća. Strah od škole može biti i posljedica bullinga (fizičkog i verbalnog nasilja od strane druge djece).

Strah nas sam po sebi ograničava i ne dopušta nam da budemo ono što jesmo.  Da biste pomogli svojem djetetu odagnati strah od škole, otvoreno i strpljivo razgovarajte s njim, pokažite razumijevanje.

Pokušajte ublažiti strah na način da zajednički proslavite prvi dan škole odlaskom u kino, ili na neko vašem djetetu omiljeno mjesto.

Sigurnost djece na putu od kuće do škole

Bujica školske djece će od danas pa do kraja školske godine 20. lipnja 2008.  postati sudionici u prometu na putu od kuće do škole i obratno.

Kako bi osim savjetima pojačali sigurnost djeteta na putu u školu, nabavite odjeću i torbu s reflektirajućim dijelovima ili posebne naljepnice kako bi dijete u sumrak i po mraku bilo vozačima što uočljivije.

Osim u prometu, za dijete je na putu od kuće do škole postoji potencijalna opasnost koja vreba od nasilnika. Važno je dijete poučiti kako se obraniti od nasilnika i savjetovati ga da ne komunicira s neznancima, posebice da ne ulazi u automobil nepoznate osobe.

Na Internetskim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova moguće je prema mjestu i naselju stanovanja pronaći ime i prezime kontakt policajca zaduženog za područje u kojem živite.
Dobro je upoznati dijete s kontakt policajcem kako bi znalo kome se može obratiti za razna pitanja i savjete o sigurnosti.

Kako započeti

Svaki početak je težak, pa i početak školske godine teško pada i djeci i roditeljima.  Roditeljima se teško ponovo priviknuti da će opet brinuti brigu o pisanju zadaća, redovitom nošenju školskog pribora, opreme za tjelesni, užine i sl.

Da bi ovaj početak bio jedan od lakših, pokušajte odmah na početku razgovarati s djetetom i utvrditi pravila koja će vrijediti tijekom cijele godine. Djetetu je lakše ako zna što se od njega očekuje i koje su posljedice u slučaju da ne slijedi pravila. Osim posljedica treba utvrditi i nagrade koje će potaknuti dijete da s voljom obavlja svoje školske obaveze. Dobro je odrediti tri, četiri vrste nagrada iste težine pa da dijete može samo odabrati koju nagradu želi. Tako dijete osjeća kako drži situaciju pod kontrolom.

Da bi vaše dijete uspješno započelo školsku godinu važno je djetetu pružiti podršku i ohrabrivati ga u obavljanju školskih obaveza. Pokušajte svoja očekivanja uskladiti sa sposobnostima i potencijalima svojeg djeteta i poticati dijete na samostalan rad.

Sretna i uspješna nova školska godina roditeljima i školarcima.