prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt “Korčulanska baština”

Učenici Osnovne škola Ante Curać – Pinjac iz Žrnova desetu godinu za redom sudjeluju u natječaju Gradske knjižnice Ivan Vidalli i Turističke zajednice grada Korčule na temu Zavičajna baština. Ovgodišnja tema je bila “Što su jeli naši stari”, te je četvero učenika nagrađeno.

Zavičajna baština nezaobilazan je čimbenik u promociji kulture i turizma lokalne zajednice. Kao turistička destinacija bogate kulturne baštine, Korčula ima dovoljno resursa koji joj osiguravaju prepoznatljivost na svjetskom turističkom tržištu.

Na putu stvaranja identiteta grada i otoka, od iznimnoga je značaja građa koja govori o zavičaju, a knjižnica je mjesto gdje se takva građa čuva, prikuplja, obrađuje, popularizira i daje na korištenje. Kulturno-turistička promocija zavičaja u interesu je turističkim zajednicama, stoga je suradnja između Turističke zajednice grada Korčule i Gradske knjižnice Ivan Vidalli na projektu Korčulanska baština započela 2012. godine, te je ove godine obilježila deset punih godina djelovanja.

U ovih deset godine realizirane su slijedeće teme:

  • Priče naših starih
  • Folklor našeg zavičaja
  • Zaboravljeni stari predmeti
  • Svjetiljke naših starih
  • Igre i igračke naših starih
  • Govor našeg zavičaja
  • Narodni običaji našeg zavičaja
  • Glazbena baština našeg zavičaja
  • Osobite pučke izreke

Učenici škole već desetu godinu za redom sudjeluju u ovom projektu i osvajaju nagrade za svoja likovna i literarna ostvarenja. Tako je i ove godine četvero učenika nagrađeno za svoj rad i trud. Tema ovogodišnjeg natječaja bila je “Što su jeli naši stari”. Učenici su iskoristili priliku i razgovarali sa svojim bakama o vrstama jela koja su nekada davno bili neizostavni na svakoj trpezi. Učenici su pred punom dvoranom Centra za kulturu u Korčuli pročitali svoje radove. Kroz njihove literarne radove doznali su kako se je nekada davno učestalo kuhalo divlje zelje pod nazivom Parapač. Starija publika prisjetila se što je značilo “Napit se iz juhe”.

Neki su pisali i o starim zanatima i jelima koja su davala snagu teškim fizičkim radnicima. Za učenike je ovaj natječaj bio od velikog značenja, a bake i djedovi su jedva dočekali unuke koji su našli malo vremena za razgovor s njima. Cilj ovog projekta je kroz literarno i likovno izražavanje učenika, osvijestiti kod mladih važnost čuvanja korčulanskih tradicijskih i kulturnih vrijednosti. Projekt je odlično prihvaćen u lokalnoj zajednici i dokaz je kako se u radu s mladima, kroz školske i izvanškolske aktivnosti mogu postići vrhunski rezultati.

Pohvaljen je više puta od međunarodnih skupova, ustanova i pojedinaca kao vrijedan i zanimljiv promotivni materijal lokalne kulturne baštine sinergijskog karaktera. Sve navedeno poticaj je i organizatorima i učenicima i mentorima da nastave aktivnosti na daljnjem razvoju projekta i stvaranju kulturno turističkog identiteta grada Korčule, primjenjujući edukativno-kreativni model povezivanja nastavnog programa osnovnoškolaca s programom ustanova u kulturi i turizmu.