prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pružimo djeci ruku ljubavi

Projekt Pružimo djeci ruku ljubavi  je započeo početkom listopada na eTwinning portalu. Autorice su projekta učiteljice Ivana Bašić iz OŠ Opuzen i Lidija Hatadi iz OŠ Dubrava, PŠ Farkaševac. U projektu sudjeluje 110 učitelja iz deset država. Cilj je projekta provesti odabrane programske aktivnosti s djecom i za djecu te potaknuti druge udruge, ustanove i organizacije za djecu da i one svojim aktivnostima obogate život djece promičući volonterstvo te osposobiti i osnažiti učenike za aktivno i učinkovito obavljanje građanske uloge.

Prva dio projekta bio je obilježavanje Dječjeg tjedna.

Diljem Hrvatske, pa tako i u Opuzenu, od 7. do 13. listopada obilježio se Dječji tjedan pod motom “Ljubav djeci prije svega”. Opuzenski trg tijekom jutra bio je prepun djece iz Dječjeg vrtića Opuzen i učenika 3.b razreda OŠ Opuzen. Mališani su pripremili raznovrsni plesno-glazbeni program. Cilj Dječjeg tjedna je potaknuti djecu i mlade na što češći boravak na zraku i stvaranje novih prijateljstva.

U drugom dijelu projekta obilježen je Mjeseca hrvatske knjige.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastojalo na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Ovogodišnja je manifestacija bila posvećena glazbi, a moto je U ritmu čitanja! U skladu s tim učenici 3.b razred posjetili su Gradsku knjižnicu Opuzen gdje im je knjižničarka Karmela Popić Kešina pripremila priču Medo i klavir. Ova prekrasno ilustrirana slikovnica donosi priču o pravom prijateljstvu, ljubavi i o tome kako treba slijediti svoje srce i snove, kamo god da idemo, gdje god da jesmo… Slikovnica Medo i klavir osvojila je nagradu Waterstones Children’s Book Prize za najbolju dječju slikovnicu 2016. godine! Djeca su nakon čitanja iznosila svoje dojmove i tako će uskoro, na temelju dojmova, nastati njihova slikovnica.

Treća dio projekta je humanitarnog karaktera pod nazivom Dobro je činiti dobro.

U sklopu projekta održala se terenska nastava u Zagrebu. Učenici 3.b razreda OŠ Opuzen i predstavnici udruge za djecu s teškoćama u razvoju Sunce moje malo posjetili su Dječji dom Zagreb. Donirana su novčana sredstva, mandarine i slatki paketi. Uz pjesmu i ples učenici, njihovi roditelji i učiteljica družili su se sa štićenicima doma.

U suradnji s Udrugom Sunce moje malo roditelji i učenici su sudjelovali na radionicama gdje su izrađivali božićne suvenire koje su izložili na štandu na Trgu kralja Tomislava u Opuzenu. Prolaznici su za ukrase dali novčane priloge. Jedan dio novca uplaćen je Dječjem domu Zagreb, a dio sredstava obitelji Sršen iz Opuzena za izgradnju obiteljske kuće.

Učenicima je ovo bilo vrijedno životno iskustvo jer su osjetili radost darivanja.

U Zagrebu su učenici posjetili i Zoološki vrt. Prlikom posjeta, vidjeli su razne životinje i na edukativnoj radionici naučili mnogo o njima. Saznali su kojoj životinjskoj vrsti pripada pojedina životinja, koja su njihova prirodna staništa, koliko dugo mogu živjeti u prirodi, a koliko u zoološkom vrtu, čime se hrane i još mnoštvo podataka. Posjet Zoološkom vrtu bio je poučan i zanimljiv.

Na povratku su svratili u Božićno selo u Gornjem Docu. Veselju nije bilo kraja kada ih je dočekao djedica s bombonima. S njim su zapjevali božićne pjesme. Uz brojne svjetleće ukrase vidjeli su i razne domaće životinje poput konja, magaraca, ovaca, svinja, krava…

Djeca su uživala u božićnoj čaroliji.

Ovim projektom učenici razvijaju samopoštovanje, stječu nova znanja i vještine te nova poznanstva, osjećaju se korisnima te korisno provode svoje slobodno vrijeme.