prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prvi Euro tjedan vještina stečenih u SOO u Ekonomsko-birotehničkoj školi

Ekonomsko-birotehnička škola u Slavonskom Brodu (EBŠ) od ove je godine službeni europski partner prepoznatljiv na međunarodnoj interaktivnoj karti događanja u Europskom tjednu vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (SOO). Cilj ovoga tjedna koji se, na inicijativu Europske komisije, organizira treću godinu zaredom, je podizanje svijesti o važnosti SOO (za budućnost) u lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj zajednici.

Drugi Europski tjedan vještina (održan od 20. do 24. studenog 2017.) postigao je veliki uspjeh obuhvativši više od milijun europskih građana. U 45 europskih zemalja održano je 1585 događanja i aktivnosti kojima je bio cilj promocija SOO te isticanje prednosti strukovnih zanimanja. Od ovogodišnjega se tjedna očekuje još impresivniji učinak. 

Od svake se partnerske organizacije u ovom (trećem) tjednu očekivalo da organizira događanje i(li) aktivnost(i) na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i(li) lokalnoj razini između 1. rujna i 31. prosinca 2018. kako bi se predstavili rezultati SOO što široj javnosti. U EBŠ Europski tjedan vještina stečenih u SOO obilježavao se od 10. do 14. prosinca 2018. godine. Objedinjena su i diseminirana europska iskustva nastavnika i učenika škole u razdoblju od srpnja do studenog 2018. godine. Nesumnjivo je kako su ista znatno doprinijela internacionalizaciji škole i modernizaciji odgojno-obrazovnoga procesa.

Ivana Opačak, profesorica hrvatskoga i engleskog jezika, voditeljica novoosnovanoga školskog debatnog kluba Srebrni jezici te koordinatorica događanja u školi, s učenicima je uredila tematski pano na kojemu su predstavljene mobilnosti učenice i nastavnice, dva eTwinning projekta i aktivnosti debatnog kluba. Profesorica je boravila u Rigi, Latvija gdje je održan eTwinning kontaktni seminar Razvijanje kritičkoga mišljenja, argumentacija i debata u eTwinning projektima.

Tijekom seminara pokrenut je novi eTwinning projekt Eco Act gLocally (Ecology – Think Globally, Act Locally) ekološke tematike s partnericama iz Njemačke i Latvije. Upravo će problemska situacija (zagađenje zraka) u Slavonskom Brodu – najvećem gradu na granici Europske unije – poslužiti projektnim partnerima kao tzv. studija slučaja (case study) na temelju kojega će mladi eTwinneri brusiti svoje kritičko mišljenje i ponuditi konkretna rješenja za konkretne ekološke probleme. 

Neposredno prije odlaska na seminar profesorica Opačak je s europskim partnerima pokrenula eTwinning projekt Every Vote Counts čiji su osnovni ciljevi upoznavanje mladih s radom institucija Europske unije (kroz suradnju s učenicima iz zemalja partnera) i poticanje mladih da izađu na glasanje za zastupnike u Europskom parlamentu u svibnju 2018. U rujnu 2018. izrađen je video-uradak #OvajPutGlasam# za natječaj Euroscole Europskoga Parlamenta, a u listopadu i studenom intenzivirala se suradnja EBŠ s Europskim domom u Slavonskom Brodu uključivanjem učenika u aktivnosti mobilnosti te javne tribine i panel rasprave lokalne, regionalne i nacionalne tematike.

Učenici su dali svoj doprinos sljedećim aktivnostima koje su postale sastavni dio eTwinning projekta:

  • Susret mladih (predstavnika vijeća učenika srednjih slavonskobrodskih škola, Parlamenta mladih i Savjeta mladih) grada Slavonskoga Broda i Brodsko-posavske županije povodom obilježavanja Tjedna cjeloživotnoga učenja i Time to Move kampanje u Slavonskom Brodu u listopadu 2018.;
  • treći Press klub Europa: Budućnost Europe – prilike i izazovi za Slavoniju u Slavonskom Brodu u listopadu 2018.;
  • dvije javne tribine (Izbori za Europski parlament – I moj glas je važan te Mojih prvih pet u EU – Kakvu budućnost želim u Osijeku u studenom 2018.;
  • Dijalog s građanima: EU i budućnost mladih u Slavonskom Brodu u studenom 2018.;
  • javna debata natjecateljskoga karaktera Društvene mreže (ne) utječu pozitivno na život mladih (debitantski debatni nastup Srebrnih jezika) u okviru službenoga Programa obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Slavonskom Brodu u studenom 2018..

Veliko Trnovo i Krakov bili su gradovi domaćini susreta mladih Europljana te građanskih radionica i panela u okviru projekta Clicking With Voters (Europa za građane). Mladi su sudjelovali na predavanjima i radionicama o institucijama EU i njihovoj povezanosti s tim institucijama. Opći cilj projekta je snažiti europsko građanstvo i poticati na uključivanje, osobito mladih, u sve oblike demokratskog života Europe, pa tako i na sudjelovanje u Europskim parlamentarnim izborima 2019. godine.

Među predstavnicima Europe Directa Slavonski Brod, koji djeluje pri brodskom Europskom domu, bila je i Dajana Ivičić (učenica 2.e razreda i članica debatnoga kluba škole). Učenica je svoja iskustva podijelila s europskim partnerima u TwinSpaceu eTwinning projekta Every Vote Counts, želeći potaknuti svoje vršnjake da izađu na glasanje za zastupnike u Europskom parlamentu. Nažalost, zbog bolesti učenice predavačice, odgođeno je predavanje na kojemu će se i učenike EBŠ pozvati na istu europsku građansku dužnost.

Školska knjižničarka Marija Deanković pripremila je pano na kojemu su predstavljeni Erasmus+ projekti mobilnosti u području SOO EBŠ u posljednje četiri godine:

  • projekt How2Biz? u sklopu kojega su se 2015. nastavnici ekonomske grupe predmeta i poslovnoga engleskog jezika stručno usavršavali u Irskoj;
  • projekt WayUp2Europe u sklopu kojega je 30 učenika koji se školuju za zanimanje hotelijersko-turistički tehničar pohađalo dvotjednu stručnu praksu u Sloveniji 2015.;
  • projekt Skills4Tomorrow u sklopu kojega je 16 učenika u zanimanjima upravni referent i poslovni tajnik pohađalo dvotjednu stručnu praksu u Irskoj 2016.;
  • projekt Nauči. Primijeni. Koristi! u sklopu kojega je 15 učenika u zanimanjima ekonomist, upravni referent, poslovni tajnik i hotelijersko-turistički tehničar pohađalo dvotjednu stručnu praksu u Poljskoj 2018. godine.

 

Uz panoe, izloženi su i materijali nastali u sklopu projekta Youthpower – The Power of Tomorrow. Riječ je o kalendaru za 2016. godinu u kojemu su učenici u zanimanju hotelijersko-turistički tehničar predstavili turističku ponudu Brodsko-posavske županije, te o priručniku za izvannastavni kurikulum Vježbenički hotel i putnička agencija. Izloženi su još brošure i materijali nastali kao dio projektnih aktivnosti škole. 

Mirta Kos Kolobarić, profesorica engleskoga jezika, ukratko je predstavila Erasmus+ projekt Uči(ti) za budućnost čija je koordinatorica. U sklopu projekta ostvareno je 10 mobilnosti nastavnika EBŠ koji su se stručno usavršavali u području poduzetništva i pružanju kvalitetnoga mentoriranja nastavnika pripravnika u Londonu u srpnju 2018. godine. U sklopu ovoga Tjedna izložene su brošure i Vodič za nastavnike pripravnike i njihove mentore koje su izradili nastavnici sudionici mobilnosti.

Osim toga, prof. Kos Kolobarić izložila je sažetak eTwinning projekta kojega provodi s učenicima 2.e razreda (smjer hotelijersko-turistički tehničar) i koji se temelji na održivom turizmu i ekopoduzetništvu. Predstavljen je i eTwinning projekt – Cultivating Entrepreneurial Mindset in Our Students kojim koordinira prof. Igor Bjelobabić i koji se temelji na aktivnostima u kojima se kroz primjenu raznih metoda pomaže razvoju poduzetničkih vještina i načina razmišljanja kod učenika. (Projekt je rezultat već spomenutoga Erasmus+ KA1 projekta Uči(ti) za budućnost i temelji se na znanju i vještinama koje su nastavnici stekli tijekom mobilnosti.)