prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Radio za Europu” učenika Gimnazije Bernardina Frankopana iz Ogulina

Pred sam kraj ove školske godine učenici Gimnazije Bernardina Frankopana Ogulin dovršili su još jedan u nizu projekata ostvarenih u sklopu suradnje s Goethe Institutom iz Zagreba. Ovaj timski uradak nosi naslov „Radio za Europu“, a priča njegovog nastanka krenula je iz Zagreba gdje je dvoje učenika naše Škole, Iva Vuković iz III.b i Sebastian Gašparović iz III.d razreda, 16. i 17. travnja 2013. sudjelovalo na opsežnoj radionici Goethe Instituta pod nazivom „Radio za Europu“.

Riječ je o radionici namijenjenoj učenicima devet hrvatskih škola koje su pod direktnim pokroviteljstvom ove ustanove uključene u projekt njemačkog Ministarstva vanjskih poslova „Škole – partneri budućnosti“. Iva i Sebastian stekli su svoje prve teorijske spoznaje i praktična iskustava o tome kako se priprema, snima i uređuje radio emisija i to na sasvim određenu prigodnu temu: Europska unija i skori ulazak Hrvatske u tu zajednicu država i naroda.

U Ogulin su se vratili obogaćeni za veliko iskustvo, ali i s konkretnom zadaćom – prenijeti sve što su naučili ostalim učenicima te ih podržati u izradi kratke radio emisije u trajanju od najmanje tri minute, također vezane uz skoro pristupanje naše domovine Europskoj uniji.

Naši vrijedni učenici zdušno su se bacili na posao te uz pomoć svojih profesorica Katarine Ivanković, Marijane Smolčec i Zvjezdane Tešić realizirali projekt – snimili kratku radijsku emisiju. Voditeljice ove emisije bile su Tea Kolić i Ines Puškarić iz III.b koje su osmislile koncept radijskog programa, a priloge su pripremile u suradnji s učenicima iz II.a: Anitom Kolić, Danijelom Miščević, Ivanom Muhar, Ivorom Rebrovićem i Marijom Turkaljem te  Theodorom Tihom Loos iz I.a. Emisija se sastoji od tri dijela.

U prvom dijelu učenici sudjeluju u kvizu znanja na temu poznavanja činjenica vezanih uz Europsku uniju koji je uredila i vodila profesorica Katarina Ivanković. Nakon toga slijedi kratka anketa u kojoj učenici govore o tome što očekuju od Europske unije, čemu se nadaju  i što su sami spremni učiniti za bolje sutra. Zadnji dio programa posvećen je razgovoru s Theodorom Tihom Loos, učenicom koja govori dva materinja jezika: hrvatski i njemački.

Video isječak emisije i kako je izgledalo snimanje možete pogledati na http://www.youtube.com/watch?v=PTeWsS92d5k

Na kraju si možemo postaviti pitanje koliko je ovaj uradak valjan, ali to bi bilo odviše pretenciozno. Trebamo biti zadovoljni jer smo zadatak izvršili u roku i prema postavljenim kriterijima te još jednom pokazali izvanrednu spremnost na timski rad i velik napredak koji smo ostvarili upravo na tom planu. A to, kao prilog našem ulasku u Europsku uniju, nije zanemarivo.

Cijelu radijsku emisiju u trajanju od 5 minuta možete poslušati ovdje,