prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sat s književnicom Magdalenom Mrčela

Mjesec hrvatske knjige je u u Srednjoj strukovnoj školi u Makarskoj posvećen čitanju hrvatskih autora i to onih mladih, onih koji progovaraju o problemima koji muče nove generacije. Učenici trećih razreda, smjera turističko-hotelijerski komercijalist i elektrotehničar za izbornu lektiru su čitali jedan takav roman, roman Između, mlade splitske književnice Magdalene Mrčela.

Roman progovara o važnom problemu Generacije Z, a to je problem mentalnog zdravlja s fokusom na depresiju i suicid. Mjesec hrvatske knjige 2022. posvećen je mladima jer je ujedno ova godina proglašena europskom godinom mladih. Tema ovogodišnje manifestacije glasi Generacija K čime se aludira na postojeće podjele generacija, a stavlja naglasak na dva ključna pojma, ali i izazova s kojima se susrećemo, a to su knjiga i knjižnica koje do Generacije Z, ali i drugih, ponekad teško pronalaze put.

Tom temom se želi ukazati na važnost prilagodbe knjižnica potrebama novih generacija, prepoznavanju njihovih interesa, ali i problema s kojim se susreću osobito u ovom post Covid oporavku koji je rezultirao osjećajem osamljenosti i zabrinutosti i ukazao na važnost očuvanja mentalnog zdravlja. Između knjige i mentalnog zdravlja postoji čvrsta poveznica, a da nam knjiga može pomoći u očuvanju istog ne svjedoče samo književni kanoni, nego i djela suvremenih autora koji progovaraju o temama novih generacija.

Mjesec hrvatske knjige u školi je posvećen čitanju hrvatskih autora i to onih mladih, onih koji progovaraju o problemima koji muče nove generacije. Učenici trećih razreda, smjera turističko-hotelijerski komercijalist i elektrotehničar za izbornu lektiru su čitali jedan takav roman, roman Između, mlade splitske književnice Magdalene Mrčela. Roman progovara o važnom problemu Generacije Z, a to je problem mentalnog zdravlja s fokusom na depresiju i suicid. Učenici su književnicu ugostili na satu Hrvatskoga jezika. S njom su razgovarali o romanu, likovima, radnji, smrti, životu, nadi, strahovima, o književnom stvaralaštvu autorice i motivaciji za pisanje, o osobnim iskustvima i strahovima.

Bio je to jedan poseban sat što je potvrdila i Magdalena na kraju susreta: “Nakon svakog susreta poneseš komadić tih mladih koji su čitali tvoje knjige, ali ovo je bilo nešto posebno. Uđeš u školu kao jedna osoba, izađeš kao druga… Oni nose “između” dalje svojim kolegama, kažu da točno znaju kome. A ja nosim njih u srcu”. Hvala Magdaleni na susretu i iz škole će se potruditi da ovakvih satova Hrvatskoga jezika bude sve više.