prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

SKILLS u Sloveniji

U razdoblju od 2. do 8. lipnja 2022. godine Osnovna šola F. S. Finžgarja Lesce u Sloveniji bila je domaćin pete mobilnosti u okviru Erasmus+ KA2 projekta školskog partnerstva “With the Skills of the Future for a Successful Job and Life”. Uz školu domaćina, sudjelovali su učenici i nastavnici Tehničke škole, Požega iz Hrvatske, Kanepi Gümnaasium iz Estonije (koordinator projekta), srednja škola „Istituto d’Istruzione Superiore Petrucci Ferraris Maresca“ iz Catanzara u Italiji,  te srednja škola „ Suleyman Demirel Anadolu Lisesi“ iz Istanbula u Turskoj.

Iz škole na mobilnosti je sudjelovalo pet učenika: Kruno Lokmer, Josip Katić, Vedran Kolman, Adam Marjanović i Patrik Žegrec. S njima su bili  profesori  Milan Trgovčić i  Marina Mirković (lokalna koordinatorica projekta).

Tema susreta bila je “Povratak prirodi za vještine 21. stoljeća”. Danas mnogi stručnjaci koriste prirodu kao posebnu vrstu učionice, gdje djeca upoznaju jedni druge i sebe, doživljavaju i razvijaju socijalne vještine. Također razvijaju komunikacijske vještine, stječu naviku brige o sebi, samostalnost, suradnju, prihvaćanje različitosti.

Učenici su radili u grupama pri čemu su morali razmišljati i biti kreativni u digitalnom i nedigitalnom okruženju kako bi razvili jedinstvena i korisna rješenja. Sudionici su pomogli u definiranju i kreiranju sadržaja režiranog za slobodno vrijeme i večernje animacije. Važno je surađivati ​​i biti svjestan činjenice da o njihovoj odluci i pripremi programa u osnovi ovisi kako će se osjećati. Odgovorni su za vlastiti uspjeh ili neuspjeh što mnogima stvara novo iskustvo.

Pri dolasku u Lesce, sudionici su posjetili Zračnu luku koja se nalazi u ravnici ispod Karavanki, nedaleko od Bleda, na nadmorskoj visini od 503 m. Polazište je za sportske i jedriličarske te panoramske letove nad prekrasnim okolišem. Godine 1954. iz zračne luke Lesce poletio je prvi Aerotaxi, a najveći interes bio je za panoramske letove iznad Bleda, prema Bohinju i nad Julijskim Alpama, koji se do danas nije promijenio.

Sudionici su tri dana proveli na planinarenju u Planinarskom domu na Zelenici. Održane su radionice: preživljavanje i ponašanje u prirodi – prikaz gorskog spašavanja i korištenja tehnologije, orijentacija pomoću osjetila, akcija traganja uz pomoć drona i spasilačkog psa (Gorski spasilački tim Radovljica), korištenje GPS tragova za pretraživanje područja. Sudionici su pješačili i do vidikovca Bled, Dom pri izviru Završnice. Večer uz logorsku vatru povezala je kulturu zemalja sudionika. 

U školi domaćina u Lescu, sudionici mobilnosti sudjelovali su u radionicama: Razina stresa i priroda, Suradnja – ICT vještine izrade prezentacije o Sloveniji. Posjetio ih je gradonačelnik Radovljica. Upoznali su mjesta Radovljica i Bled. Posljednji dan susreta, sudionici su proveli u Ljubljani – glavnom gradu Slovenije i jednom od najzelenijih gradova u Europi. Posjetili su Kuću eksperimenata kako bi dobili ideje i bili inspirirani za rješavanje problema.

Istražili su GPS tragove u gradu. Radeći u grupama trebali su pronaći turističku info točku, informirati se o glavnim atrakcijama u blizini, pronaći put od jedne turističke točke do druge koristeći mobitele, karte ili druge vještine – komunikacije. Fotografirali su se kao dokaz i nakon završetka dali izvješće o suradnji, problemima i razmišljanjima.

Ova mobilnost je neprocjenjivo iskustvo za sve sudionike koje značajno doprinosi podizanju kvalitete međusobnih odnosa, dugotrajnijem i korisnijem znanju učenika, razvoju društvenih vještina, navikavanju na samostalnost, preuzimanju odgovornosti itd.

Novostečeno znanje učenici mogu odmah i praktično provjeriti. Novo okruženje, drugačije od predavanja u učionici, uvijek je dodatno motivirajuće. Osim stjecanja novih znanja, škola u prirodi predstavlja idealno mjesto gdje se može naviknuti na samostalnost, druženje, grupni rad i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Vještine su povezane sa životom u prirodi – orijentacijom u nepoznatom području. Učenici su razvili vještine u različitim područjima kao što su rješavanje problema, kreativnost, suradnja, komunikacija i odgovornost.

Rad u prirodnom okruženju potiče djecu da istražuju i uče testiranjem/eksperimentiranjem. Sama priroda nam omogućuje poseban emocionalni doživljaj. To se posebno odnosi na obrazovne aktivnosti čiji je uspjeh izravno povezan s doživljavanjem vrijednosti. Dok uči u prirodnom okruženju, učenik koristi sva svoja osjetila – sve informacije prihvaća svim kanalima (vidom, zvukom, mirisom, okusom, dodirom). Na taj način učenik nije samo primatelj informacija, već i aktivni sudionik pedagoškog procesa.

Nastavnici su razmjenjivali ​​i uspoređivali ​​dobru praksu, upoznali učenike iz drugačije perspektive, učili o slovenskom školskom sustavu i znamenitostima.Domaćinima zahvaljuju na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji susreta. Svima zahvaljuju na suradnji i nezaboravnoj avanturi upoznavanja vještina 21. stoljeća koje će ih pratiti kroz život i rad.