prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

SKILLS u Turskoj

U razdoblju od 5. do 11. siječnja 2022.  srednja škola „ Suleyman Demirel Anadolu Lisesi“ iz Istanbula u Turskoj bila je domaćin treće  mobilnosti u okviru Erasmus+ KA2 projekta školskog partnerstva ” With the Skills of the Future for a Successful Job and Life”. Uz školu domaćina, sudjelovali su učenici i nastavnici Tehničke škole, Požega iz Hrvatske, te Kanepi Gümnaasium iz Estonije (koordinator projekta). 

Učenici i nastavnici iz partnerskih škola iz Italije i Slovenije, nažalost, nisu došli u Istanbul zbog složene situacije uslijed COVID pandemije.

U razdoblju od 5. do 11. siječnja 2022.  srednja škola „ Suleyman Demirel Anadolu Lisesi“ iz Istanbula u Turskoj bila je domaćin treće  mobilnosti u okviru Erasmus+ KA2 projekta školskog partnerstva ” With the Skills of the Future for a Successful Job and Life”.  Uz školu domaćina, sudjelovali su učenici i nastavnici Tehničke škole, Požega iz Hrvatske, te Kanepi Gümnaasium iz Estonije (koordinator projekta).  Učenici i nastavnici iz partnerskih škola iz Italije i Slovenije, nažalost, nisu došli u Istanbul zbog složene situacije uslijed COVID pandemije.

Iz Tehničke škole u Požegi na mobilnosti je sudjelovalo pet učenika maturanata: Emanuel Grbac, Filip Križanac, Juraj Matić, David Jurković i Mihael Rudar. S njima su bili profesori Hrvoje Mikolčević i Marina Mirković (lokalna koordinatorica projekta).

Na početku susreta učenici su putem pripremljenih prezentacija svake škole partnera u projektu, raspravljali o zanimanjima budućnosti, poslovima koji će biti korisni u budućnosti, ali i onima koji će nestati.

Aktivnosti učenja imale su za cilj ukazati na važnost razvoja vještine komuniciranja u svakodnevnom životu, školi i poslovnoj suradnji. Kroz seminar koji je sadržavao predavanja i radionice, učenici su upoznali razvoj komunikacije kroz povijest, kao i razvoj pisma i uređaja za komunikaciju. Saznali su što je komunikacija, a što nije, kako ona započinje i završava. U predavanja su bile uključene emocije i psihološka stanja čovjeka. Predavačice su pokrenule raspravu o komunikaciji koju koriste žene te o komunikaciji koju koriste muškarci. Također se razmatralo i sporazumijevanje životinja u prirodi.

Učenici su sudjelovali u debatama s temama: da li je tehnologija dobra za čovjeka, što je čovjeku važnije – ljubav ili novac, trebaju li učenici pohađati fakultete.  Razvoj sposobnosti raspravljanja te iznošenja stavova i mišljenja učenicima će biti korisno stečeno znanje u životu. Posebno će im pomoći predavanje kako  pravilno odraditi intervju za posao i kako napisati savršen životopis. Učenici su naučili kako pokazati sebe u najboljem svjetlu i pravilno komunicirati.

Krenuti u Istanbul svakako je poseban doživljaj o kojem većina ljudi mašta, a posebno je izazovan ovaj posjet bio učenicima.  Kako je Istanbul više milijunski grad rasprostranjen i na europskom i azijskom dijelu kopna, sudionici mobilnosti u razgledavanju su upoznali najvažnije atrakcije i kulturne znamenitosti.

Škola i hotel u kojem su sudionici bili smješteni nalaze se u četvrti Kartal  koja se nalazi na azijskoj strani grada, na obali Mramornog mora.

Muzej stakla i kristala Beykoz nalazi se u prekrasnom šumovitom području na azijskoj strani Istanbula u blizini mosta Fatih Sultan Mehmet. Muzej je nazvan po carskoj tvornici stakla i kristala Beykoz, osnovanoj u istoj četvrti tijekom osmanskog razdoblja. Prepun je primjeraka čudesnih staklenih predmeta a među njima je  kraljevska kočija sultana Mahmuda II ukrašena zrcalnim staklom.

Elegantna palača Beylerbeyi, nalazi se u četvrti Beylerbeyi na azijskoj obali Bospora.  Naručio ju je sredinom 19. stoljeća sultan Abdülaziz. Bila je ljetna rezidencija sultana i istaknuto mjesto za zabavu važnih inozemnih posjetitelja. Izrađena je u francuskom neobaroknom stilu s tradicionalnim osmanskim planom kuća.  Izvana je od kamena i mramora, a iznutra sa zidovima od opeke i drvenim podovima. Ukrašavaju je veliki tepisi, boemski kristalni lusteri, francuski satovi i kineske, japanske, francuske i turske porculanske vaze. Vrtovi su puni različitih vrsta drveća, s prekrasnim pogledom na Bospor, i dva mala paviljona na moru uz pristanište koje su sultani koristili kako bi uživali u prolasku brodova.

Područje Sultanahmeta, središte starog Istanbula na europskoj strani, zahvaljujući svojoj velikoj prošlosti kao glavnom vladajućem središtu i Osmanskog i Bizantskog carstva, sadrži turističke atrakcije od kojih su sve bezvremenske građevine i znamenitosti. Iz zgrada unutar ovog okruga carevi i sultani donosili su odluke koje su oblikovale događaje diljem svijeta i određivale tijek povijesti.

Palača Topkapi Saraj bila je sve do sredine 19. stoljeća glavna rezidencija osmanskih sultana a u današnje vrijeme otvorena je kao muzej i velika je turistička atrakcija Istanbula.  Plava džamija iz 17. stoljeća, poznata po svojih šest minareta, ikona je koja odražava briljantnost osmanske arhitekture i prikazuje današnji život muslimana u najvećem gradu Turske. Smještena točno nasuprot, Aja Sofija je nekoć bila velika zgrada s kupolom i funkcionirala kao crkva i džamija prije nego što je postala muzej tijekom 1930-ih, a sada je Velika sveta džamija. Iako je sama zgrada arhitektonsko čudo, upravo su islamska kaligrafija i kršćanski mozaici unutar istih zidova njezini dragulji.

Veliki Bazar jedinstven po svom izgledu, gradnji i veličini,  kao natkrivena tržnica, okružena zidom s pripadajućim uličicama, skriva preko 4000 raznovrsnih dućana.

Galata  most spada među poznatije građevine Istanbula te je opjevan u mnogim pjesmama i književnim djelima. Most spaja stari povijesni dio grada u kojem su smještene carske palače te ostale značajne zgrade vjerskih i svjetovnih institucija s gradskim četvrtima.

Galata toranj, izgrađen sredinom 14. stoljeća, u to vrijeme bio je najviša građevina u Istanbulu. Ovo senzacionalno lijepo zdanje jedno je od najupečatljivijih građevina u Istanbulu. Toranj je visok oko 60 metara, ima devet katova, a s njega je predivan pogled na Zlatni rog, rukavac koji razdvaja stari dio Istanbula od njegovog modernog dijela.

Obilazak turističkim brodom uzduž kanala dočarat će vam fenomenalan dio grada Istanbula i tog dijela obale na kojem se mogu vidjeti stara povijesna zdanja koja očaravaju svojim zrcaljenjem u moru. Najprepoznatljiviji i najljepši ukrasi grada Istanbula su tri velika bosporska mosta preko kojih je neprekidan promet s europske na azijsku stranu.

Hrvatski tim u razgledavanju grada koristio je i Marmaray, podvodni transkontinentalni tunel namijenjen željezničkom prometu. Dug je 13,6 km te ispod Bosporskog tjesnaca spaja Europu i Aziju.

Atraktivan novi aerodrom u Istanbulu među najvećim je zračnim lukama u svijetu. Kontrolni toranj je inspiriran tulipanom koji je već stoljećima simbolom Istanbula i važan je referent tursko-islamske povijesti.

Domaćinima zahvaljujemo na gostoprimstvu i organiziranju razgledavanja Istanbula. Projekt SKILLS sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Sljedeća mobilnost održati će se krajem ožujka 2022. godine u Catanzaru u Italiji.