prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Stazom zdravlja do znanja!

Već duži niz godina, u Zdravstvenoj školi u Splitu, realiziramo projekt „Stazom zdravlja do znanja“. Riječ je o poučnoj, višesatnoj šetnji Marjanom  te kreativnim i natjecateljskim radionicama. Cilj ovog projekta je promicanja zdravlja, edukacije i svijesti o važnosti očuvanja planeta Zemlje.

Već duži niz godina, u Zdravstvenoj školi u Splitu, realiziramo projekt „Stazom zdravlja do znanja“. Riječ je o poučnoj, višesatnoj šetnji Marjanom  te kreativnim i natjecateljskim radionicama. Cilj ovog projekta je promicanja zdravlja, edukacije i svijesti o važnosti očuvanja planeta Zemlje.

Znatiželja, igra i učenje

Rad s djecom nije samo prenošenje znanja, nije samo odgoj, niti samo obrazovanje. Rad s djecom traži poticanje i buđenje znatiželje, tako da i donekle – nesvjesni učenja – uče. Pokušali smo potaknuti kod svojih učenika znatiželju, navesti ih da istražuju i uče, da još više zavole svoje mjesto, svoj grad, svoj Marjan, pluća grada Splita.

Vjerujemo da smo u tome i uspjeli. U suradnji s Javnom ustanovom za upravljanjem Park- šumom Marjan, pokrenuli smo pravu malu, edukacijsku avanturu. Projekt pod nazivom “Stazom zdravlja do znanja” u sebi sadržava baš sve što zabavnom učenju treba.

Priča je sasvim jednostavna…

Za vrijeme sportsko-edukativne šetnje, učenici Zdravstvene škole istražuju zanimljivosti koje ovo brdo skriva te uče o povijesti, geografiji, flori i  fauni Marjana. U želji da probude i pronađu zaboravljene i nepoznate legende i priče, otkrivaju tajne Marjanske šume te pronalaze blaga kulturne baštine i zaštićene, autohtone biljne vrste.

Jedne proljetne subote, u ranim jutarnjim satima, 200 učenika i 30 nastavnika Zdravstvene škole, okupilo se na polaznoj točki staze, na platou ispred  crkve sv. Frane na splitskoj Rivi. Nakon kratkog uvodnog govora voditelja, započela je šetnja Marjanom.

Na samoj stazi odredili smo pet “postaja”. Na njima su naše nastavnice Zrinka S. B. (povijest), Sanja R. i Dijana J. (botanika) te Ana Š. i Ravena Č. K. (geografija) mentorirane učenice 3. g razreda dočekale grupe učenika te im ispričale svoje priče.

Ruta je planirana tako da sudionici imaju priliku uživati u prekrasnom krajoliku i istovremeno se educirati o važnosti tjelesne aktivnosti i zdravog načina života te kulturnoj baštini Marjana.

Staza zdravlja i njene postaje

Učenici Zdravstvene škole u Botaničkom vrtu

Prva postaja bila je PRVA VIDILICA (Prvi Vidikovac), jedna od najznačajnijih atrakcija Park šume Marjan. Smještena je dvjestotinjak metara iznad splitske Rive. Ovo je idealno mjesto za osvježenje i odmor. Učenici su ovdje uživali u panoramskom pogledu na stari grad i Dioklecijanovu Palaču te poslušali kratko predavanje o povijesti Marjana i židovskom groblju.

Nakon kraćeg odmora, nastavili smo dalje, do crkvice sv. Nikole gdje su učenici poslušali novu priču te rješavali edukativno-zabavni kviz.

Botanički vrt

Staza nas je dalje vodila, Marangunićevim šetalištem, do BOTANIČKOG VRTA PMF-a Split.

Ovdje su učenici saznali detalje o:

  • povijesti i površini smještaja botaničkog vrta na Marjanu
  • autohtonim i alohtonim biljkama botaničkog vrta
  • flori i vegetaciji Vrta i Marjana
  • endemičnim i strogo zaštićenim biljkama u botaničkom vrtu i na Marjanu
  • invazivnim biljkama u botaničkom vrtu i na Marjanu
  • tipičnim porodicama biljaka i njihovim predstavnicima  u botaničkom vrtu.

Učenike su kroz Botanički vrt proveli prof.dr.sc. Mirko Ruščić, voditelj botaničkog vrta, Branimir Čorić, asistent na Biologiji te studenti 2 godine diplomskog studija, nastavničkog smjera Biologija-Kemija.

Telegrin i Šantine stine

Nakon obilaska botaničkog vrta, predavanja, radionica i kvizova u botaničkom vrtu, nastavili smo se penjati prema najvišem vrhu Marjana, prema TELEGRINU. Na najvišem vrhu Marjana učenici su sudjelovali u radionicama – snalaženje u prostoru.

Dvorište sv. Jere

Nakon aktivnosti na Telegrinu, zaputili smo se prema Sedlu i crkvi sv. Jere.  U dvorištu crkvice sv. Jere, ispod tajanstvenih eremitaža, učenici su poslušali niz kratkih i zanimljivih predavanja (povijest i botanika). Potom su se uhvatili u koštac s novim kvizom.

Na posljetku smo krenuli natrag prema SEDLU, te se “Stazom babe Marte” spustili do BENA, našeg konačnog cilja.

Tamo su nas dočekale “divovske” šahovske figure i čovječe ne ljuti se! Izviđači su pripremili razne igre i radionice. Ugodno iznenađenje bile su nam divne tople krafne i vesela glazba.

 

 

 

Projekt “Stazom zdravlja do znanja” dokazao je da kombinacija prirode, tjelesne aktivnosti, edukacije i kreativnosti ima iznimno pozitivan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje učenika. Nadamo se da će se ovakvi projekti nastaviti provoditi u našoj školi, inspirirajući učenike, a i nastavnike da vode zdraviji, aktivniji i kreativniji život.

U nastavku možete pogledati galeriju fotografija kao i učeničke radove – interaktivne slike i prezentacije, kvizove, escape room-ove kreirane alatom Genially. Uživajte!

Galerija fotografija

Izvadak iz zbirke učeničkih radova

Prezentacije i interaktivne slike

 

Edukativne igrice (Escape-Room) i kvizovi