prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Suvremeni način komunikacije između roditelja i nastavnika

Jeste li maštali o tome da u par sekundi možete primiti povratnu informaciju o ocjeni koju je vaš sin dobio iz usmenog odgovora iz povijesti ili informaciju o tome da se vrijeme individualnih konzultacija kod razrednika promijenilo.

Grad Rijeka – inteligentni grad pokrenuo je projekt pod nazivom Školski infocentar s ciljem kontinuirane, jednostavne i pravodobne komunikacije između razrednika i roditelja uključenih u projekt.

Komunikacija između roditelja i razrednika može se prema želji odvijati:

  • SMS porukama  (Procjena je da čak 97 % školske djece i roditelja ima barem jedan mobilni telefon u obitelji, pa bi primanje SMS poruka o školskim zbivanjima bilo omogućeno gotovo svim roditeljima djece školske dobi.),
  • glasovnim porukama,
  • elektroničkom poštom.

Školski infocentar nudi mogućnost:

  • dojave roditeljima dolaska/odlaska djeteta iz škole,
  • dojave roditeljima o dobivenim ocjenama iz pojedinih područja,
  • dojave roditeljima o sastancima, akcijama, izletima i sl.,
  • da roditelj u svako doba može primiti informaciju o svom djetetu na vlastiti zahtjev,
  • da roditelj pošalje autorizirano opravdanje izbivanja djeteta iz škole, ili bilo koju vrstu potvrde informacije koja zahtjeva autorizaciju roditelja,
  • izrade statističkih izvještaja i analize.

Projekt Školski infocentar nema namjeru zamijeniti komunikaciju između nastavnika i roditelja, već naprotiv, nadopuniti je i unaprijediti, osiguravajući brz i jeftin način informiranja roditelja i učenika o različitim događajima u školi.
Roditelji na ovaj način dobivaju puno više vremena za komunikaciju s nastavnicima u smislu rješavanja eventualnih problema na koja nailazi njihovo dijete. Također, štedi se i dragocjeno vrijeme na roditeljskim sastancima te se otvara mogućnost organizacije roditeljskih sastanaka o zajedničkim bitnim temama s područja odgoja i obrazovanja.

Zanimljivo je da je za korištenje ove usluge potrebno samo osnovno znanje svakodnvnog rukovanja telefonom ili ukoliko ste odabrali opciju komuniciranja putem elektroničke pošte, tada trebate imati osnovno znanje korištenja elektroničke pošte odnosno računala.

Sama usluga je u potpunosti besplatna. Dolazni pozivi i SMS poruke su za roditelje besplatne. Poruke koje roditelj želi poslati, naplaćuje mobilni operater prema svom standardnom cjeniku, kao i bilo koji drugi poziv ili poruku.

Tijekom školske 2006./2007. godine projekt Školski infocentar provodio se u četiri riječke osnovne škole sa ukupno stotinjak učenika i njihovih roditelja.

Zadovoljstvo roditelja bilo je izrazito visoko, a stav razrednika da im ovakav vid komunikacije ne predstavlja dodatno opterećenje, te je zbog toga Grad Rijeka odlučio podržati Školski infocentar i provesti ga u školskoj godini 2007/2008.