prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Svjetski dan pisanja pisama

Učenici osmih razreda OŠ „August Cesarec“ iz Ivankova obilježili su Svjetski dan pisanja koji se u svijetu obilježava 11. svibnja.

Pisanje pisma, njegov oblik prema zadanim pravilima te pravila uljudne pisane komunikacije učenici osmih razreda naučili su kao sastavni dio kurikula. Svjetski dan pisanja pisama iskoristili smou kako bi se prisjetili ovoga, danas, pomalo izumrloga običaja. Danas se pišu papirnata pisma. U svojim poštanskim sandučićima ne nalazi se često kakvo privatno pismo, uglavnom se radi o računama i reklamama. Čak je skoro u potpunosti izgubljen i običaj pisanja božićnih čestitiki.

I njih su zamijenile one digitalne koje jednim klikom podijelimo svim našim prijateljima na društvenim mrežama. Kako bismo povezali pisanje pisma i nastavni sadržaj, učenici su imali zadatak napisati pismo svom omiljenom književnom liku. Učenici, iako osmi razred, mogli su izabrati i književne likove iz djela koja su čitali u nižim razredima osnovne škole. Našlo se tu tako pismo Šegrtu Hlapiću, Pipi Dugoj Čarapi, pohlepnoj baki iz Bajke o ribaru i ribici, Srni iz Duge, Miki iz Velegradskog podzemlja…Učenici su im imali puno toga za reći. Uglavnom su to bile lijepe riječi i zahvalnost za pouke koje su nam ovi likovi dali. Bilo je i savjeta, kako ovisnost treba liječiti i živjeti poštenim životom. Na kraju su učenici zaključili kako je zabavno pisati pismo i kako bi bilo lijepo češće dobiti pismo.