prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Tjedan dobre dječje knjige 2022.

Tjedan dobre dječje knjige središnja je manifestacija u riječkoj regiji posvećena kulturi čitanja od najranije dobi, knjigama za djecu i roditelje, razvoju kreativne pismenosti, vizualnoj kulturi i stvaranju pisanih sadržaja za djecu.

Manifestacija se održava od 2012. godine na gradskoj, potom na županijskoj razini, a kroz uključenje u programski pravac Dječja kuća EPK 2020 na europskoj razini. Organizator programa je Gradska knjižnica Rijeka, a manifestaciju financijski podupiru Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka. Cilj je manifestacijom skrenuti pažnju na važnost odabira dječje knjige, te upoznati djecu s primjerima dobre dječje knjige i autorima koji djeci šalju pozitivne poruke. Namijenjen je djeci i mladima, ali i svima odraslima uključenima u njihov razvoj. Tjedan je koncipiran na kombinaciji predstavljanja knjiga i njihovih autora – pisaca i ilustratora, pripovijedanja, čitanja, razgovora, radionica… Detaljan program Tjedna dobre dječje knjige može se pogledati na mrežnim stranicama Gradske knjižnice Rijeka.

Ovogodišnja tema Tjedna dobre dječje knjige su dječje knjige pisane u književnom obliku dnevnika. Učenike Osnovne škole Fran Franković posebno je inspirirala knjiga Dnevnik Pauline P. priča o jednoj desetogodišnjoj djevojčici, njezinoj obitelji i prijateljima. Knjiga nije napisana poput tipičnog dnevnika gdje se uz datum bilježe događaji, misli i osjećaji. Učenicima je pojašnjeno da je ukoliko postoje važne stvari koje žele zapisati na posebnom, samo njima znanom mjestu vođenje dnevnika savršen izbor za to. Učenici su spoznali da se dnevnici popunjavaju mislima, snovima i pričama te da u njih unose sve o sebi, svojim prijateljima i obitelji, sve što vole i o čemu razmišljaju, sve što žele sačuvati kao uspomenu ili ostvariti u budućnosti. Osim što je pun različitih aktivnosti dnevnik je i savršeno mjesto za sve mladenačke tajne. Kada upišu nešto loše u svoj dnevnik, to im pomaže da se oslobode negativnih emocija. Ako nešto dobro upišu u svoj dnevnik, to će im ostati duže u sjećanju. Kao rezultat toga, moći će ojačati svoju energiju i izvući maksimum iz pozitivnih događaja. Neki od osobnih dnevnika učenika 4. c i Posebnog razrednog odjela škole, bit će oblikovani kao javna izložba tijekom Tjedna dobre dječje knjige od 25. do 30. travanja 2022. godine u Gradskoj knjižnici Rijeka – ogranak Drenova. “Dragi dnevniče…” – ovom je rečenicom započinjao zapis u našim dječjim i tinejdžerskim danima.