prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Tjedan svemira i međupredmetna integracija

U tjednu od 4. do 10. listopada tradicionalno se obilježava Tjedan svemira. Ovogodišnja tema je bila “Održivi svemir”. Međupredmetnom integracijom učenici 8. a i 8. b razreda Osnovne škole “Dobriša Cesarić” Osijek obilježili su raznim aktivnostima Tjedan svemira.

U sklopu nastavnog predmeta Biologija učenici osmih razreda su istraživali prehranu astronauta, potom potreban unos kalorija i tekućine astronauta prosječne težine te koje namirnice oni trebaju izbjegavati pri odlasku na svoje misije.

Na satu Geografije su istraživali važnost i namjenu satelita, potom su izrađivali tematsku kartu država koje imaju najviše satelita u Zemljinoj orbiti te su kritički promišljali o načinu smanjivanja svemirskog otpada.

Istraživanjem važnosti svemirske utrke i svemirske tehnologije u razdoblju hladnog rata učenici osmih razreda obilježili Tjedan svemira na satu Povijesti.

U sklopu nastavnog predmeta Likovne kulture, učenici su na vrlo kreativan način izrađivali astronautske kacige.

Na satu TZK-a učenici su doznali o nužnoj fizičkoj spremnosti astronauta te o posljedicama s kojima se oni suočavaju pri povratku iz svojih misija (smanjenje mišićne kontrole i osjećaja za ravnotežu.). Nakon kraćeg izlaganja učenici su imali zadatak proći poligon vježbi snage. Na posljednjoj točki poligona učenici su izvlačili pitanja koja su pokrivala sadržaj istraživanja pojedinih nastavnih predmeta. Svih pet točki poligona je trebalo proći u trajanju od jedne minute. Aktivnosti su bile edukativne, ali i zabavne. Učenici su uspješno odradili sve aktivnosti.