prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Trčanje

Trčanje je jedan od najprirodnijih oblika kretanja. Njime se povećava otpornost tijela, gube se suvišni kilogrami, stječe kondicija, a osim toga – tijekom trčanja možete iskoristiti vrijeme za razmišljanje koje je itekako potrebno.

Trčati može bilo tko, bilo gdje i bilo kada. U ove prve proljetne dane, kada su dani sve dulji a temperature sve više, pravo je zadovoljstvo izaći u prirodu i razgibati tijelo. Trčanje je dobar izbor no važno je dobro se pripremiti.

Na prvome mjestu treba obratiti pozornost na pravilan izbor obuće i odjeće. Za trčanje se preporučuje obuća koja ima posebno oblikovan potplat s ugrađenim jastučićima punjenim zrakom ili gelom, što omogućava manje opterećenje zglobova i koljena. Odjeća mora biti ugodna i propusna kako bi koža mogla disati.

Prije trčanja dobro je malo razgibati ruke i noge te napraviti vježbe istezanja kako bi pripremili mišiće i zglobove za napor koji slijedi. Za vrijeme trčanja važno je i pravilno disati (udisati zrak kroz nos i puštati ga kroz usta) te kontrolirati srčani puls, za što je potrebno imati monitor srčane frekvencije.

Koliko često treba trčati ovisi o vlastitim ciljevima i željama, odnosno o tome jesmo li rekreativci, napredni rekreativci ili profesionalni sportaši. Često se preporučuje da se nakon dva dana trčanja uzme jedan dan odmora ili da se trčanje što je moguće češće kombinira s plivanjem.