prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učenici Gimnazije Vukovar upoznali princa Charlesa

Tijekom svog posjeta Hrvatskoj princ od Walesa, koji je izrazito zainteresiran za održivi razvoj, obišao je i Eko centar Zlatnu Gredu u Kopačkom ritu gdje su ga dočekali učenici Gimnazije Vukovar sa svojom profesoricom Kristinom Kristek i ravnateljem škole Davorom Šijanovićem. Naime, učenici i njihova profesorica demonstrirali su program edukacije mladih koji se provodi u Eko centru Zlatna Greda, kroz radionicu pod nazivom “Više mjesta za rijeke”. Princ Charles poslušao je radionicu i uključio se u razgovor o važnosti zaštite prirodnih tokova rijeka i njihovih poplavnih dolina koje su najbolja zaštita od poplava. Učenici su imali priliku razgovarati s njim i tvrde kako ih je oduševio svojom srdačnošću i toplinom.

S obzirom da su i Britaniju ove godine pogodile poplave, a prije dvije godine i Hrvatsku, važno je ukazati mladima zašto se poplave događaju i kako možemo spriječiti njihove štetne posljedice za čovjeka. Princ Charles izrazito je zainteresiran za problem globalnog zatopljenja, podržava aktivnosti vezane uz zaštitu prirode i održivi razvoj te je svojim dolaskom u Zlatnu Gredu dao podršku inicijativama koje se bave ovim temama. Učenici Gimnazije Vukovar: Ivana Marić, Marija Čolak, Gabrijela Filić, Matej Prce, Ana Mrkojević, Tena Šimunić, Hanna Jakovac, Kristina Skoko, Martina Havidić, Ana Marić, Marko Kosor, Jan Szabo, Stipe Vidović, Mark Anđić, Luka Namačinski, Stjepan Miličić, Antonio Krizmanić, Stjepan Šot i Ana-Marija Marić, sudjelovali su u radionici pod nazivom “Više mjesta za rijeke” koju je vodila njihova profesorica Kristina Kristek. Razgovarali su o posljedicama kanaliziranja rijeka kao što su gubitak biološke raznolikosti, spuštanje razine podzemnih voda, isušivanje šuma te česte i destruktivne poplave. Princ Charles s velikim je zanimanjem slušao, nakon čega se i sam uključio u razgovor. Razgovarao je s učenicima o raznim temama. Koristio je svaku priliku da se našali te ih je sve oduševio svojim pristupačnošću. Učenici su bili upoznati s pravilima ophođenja prema princu, ali se on potrudio da razgovor učini opuštenim i bez pretjerane formalnosti. Prišao je i ravnatelju Gimnazije Vukovar, Davoru Šijanoviću, pohvalio njegove učenike i poželio mu uspjeh u daljnjem radu. Sa svakim se učenikom rukovao i pokazao zanimanje za sve što mu je prezentirano. Svoje oduševljenje i dojmove nakon susreta s princom od Walesa učenici su prepričavali idući dan u školi svojim prijateljima. Ovaj susret ponosno će pamtiti cijeli život jer su u najboljem svjetlu predstavili Hrvatsku mladež.