prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

WorldSkills Croatia 2024

Na temelju Pravila i uputa za organizaciju i provedbu Worldskills Croatia smotri u školskoj godini 2023./2024., Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih odabrala je rad učenika Industrijske strojarske škole (ISŠ) “Izrada robotske ruke” za državnu razinu Međusektorske smotre učeničkog stvaralaštva u Obrazovnom sektoru Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija.

Učenici u zanimanju CNC operater Vito Kušt i Leon Levak iz 2. g razreda te Matej Mrakužić iz 3. g razreda, uz mentorstvo nastavnika Dubravka Glivetića te uz podršku nastavnika Josipa Filića, Jadranka Kezerića i Meri Ružević kao i voditeljice praktične nastave Kristinke Lemaić te ravnatelja Nenada Pavlinića, izradili su i video prikaz izrade robotske ruke na koju ih je motiviralo sudjelovanje u Erasmus+ mobilnosti u kampusu Vitalis u Njemačkoj gdje su se upoznali sa znanjima i vještinama potrebnim za izradu robotske ruke. Detaljne informacije o tome kako su učenici razradili temu te o samoj izradi robotske ruke možete pročitati u elaboratu.

Odlukom koja se temeljila na javnom online glasanju i glasovima prosudbenog povjerenstva, učenici su osvojili srebrno odličje te su svoj rad prezentirali u okviru Državnog natjecanja učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2024 koje se održalo na Zagrebačkom velesajmu od 13. do 15. svibnja 2024. Najveće je to strukovno natjecanje u Hrvatskoj koje je ove godine okupilo više od 370 natjecatelja iz raznih dijelova zemlje. Ovaj prestižni događaj pokazao je iznimne vještine i talente mladih stručnjaka u 42 različite discipline. Tim više veseli činjenica da je škola imala predstavnika i u disciplini Strojarske tehnike gdje je školu predstavljao učenik 2. g razreda u zanimanju CNC operater Antonio Grgić osvojivši izvrsno 8. mjesto u konkurenciji učenika iz cijele Hrvatske koji se obrazuju u četverogodišnjim obrazovnim programima. Učeniku je mentor nastavnik Mate Sabol. Više o samoj disciplini Strojarske tehnike možete pročitati ovdje.

Natjecanja i smotre radova učenika strukovnih škola posjeduju veliki potencijal da budu vrijedan alat u promociji i podizanju atraktivnosti strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Natjecanjima i smotrama radova se, između ostalog, podiže privlačnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te nadahnjuje mlade na odabir strukovnih zanimanja kao poželjnog odabira u karijeri.

Provedba natjecanja i smotri radova platforma je za učenje, rad, istraživanje, inovacije i suradnju među nastavnicima i dionicima obrazovnog sustava, malog i srednjeg poduzetništva, gospodarstva općenito i šire društvene zajednice te za promociju znanja, vještina, proizvoda i usluga kako bi se ostvario sinergijski učinak na društvo. Zbog svega navedenog učenici i njihovi mentori ponosni su biti dijelom WorldSkills Croatia natjecanja i smotri radova.