prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Vukovarski gimnazijalci izlagači na Maker Faire Rome

Drugu godinu za redom, Gimnazija Vukovar predstavila svoje projekte na najvećem europskom izdanju sajma izuma, kreativnosti i snalažljivost – Maker Faire Rome.

Maker Faire Rome svake godine donosi nove tehnologije i dizajne za interaktivna iskustva, pa tako i ova godina nije iznimka. Maker Faire Rome predstavlja europsko izdanje sajma izuma, kreativnosti i snalažljivosti i drugo je po veličini u svijetu nakon SAD-a.

Europski sajam, posvećen inovatorima, ove je godine migrirao sve prijavljene projekte na internetsku platformu kako bi svi izlagači mogli svoje radove učiniti univerzalno dostupnima. Među brojnim promjenama uslijed pandemije, brojna inovativna rješenja našla su se i na polju digitalne tehnologije, a time i na sajmovima. Tako su se i organizatori Maker Faire Rima – Europskog izdanja suočili s pitanjem kako pronaći platformu i sučelje koje će učinkovito omogućiti interakcije brojnih izlagača i sudionika. Odabrali su put potpune digitalne reverzije pružajući platformu koja je dostupna u cijelom svijetu nakon  početne registracije, a koja potom omogućuje istraživanje svih sadržaja sajma uključujući profile svakog izlagača, njihove projekte, kao i konferencije koje animiraju događaj. Sučelje je razvilo Dotdotdot u suradnji s milanskim laboratorijom OpenDot, a nadahnuto je svijetom igara pri čemu ima cilj rekonstruirati fluidnu i učinkovitu interakciju, usmjeravajući posjetitelje na sadržaje od interesa i omogućujući im da se izravno povežu s autorima projekta.

nastavnici i laptopiGimnazija Vukovar, prošle je godine predstavljala Republiku Hrvatsku pobjedničkim projektom pod nazivom “Generacija Next: Seismograph –  Earthquake detector in real time”. S obzirom na brojna stečena iskustva i znanja i pod dojmom energije grada Rima, i ove godine vukovarski gimnazijalci odvažili su se za ovaj pothvat. U 2020. godini sudjelovali su u virtualnom izdanju predstavljajući projekt Emma, koji je na INOVA MLADI 2020 ponio zlatnu medalju. Tijekom tri dana održavanja sajma, od 11. do 13. prosinca 2020. godine, vukovarski gimnazijalci svaki su dan bili dostupni brojnim posjetiteljima putem Live streaminga. U sklopu jednog glavnog kanala za live streamnig, organizirano je 300 štandova raspoređenih u devet tematskih paviljona, od kojih je paviljon Educaton – Kids – Young Makers – Schools bio namijenjen školama. Gimnazija Vukovar je bila jedini sudionik iz Republike Hrvatske. Uz aktivni dio, organizirano je 250 konferencija, radionica i edukacija za izlagače i posjetitelje. Fran Hutinec, Karlo Žutić, Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanović, učenici 1. c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja, odlično su se snašli u dualizmu između stvarnih i virtualnih dimenzija, sudjelujući u trodimenzionalnom virtualnom svijetu, naseljenom avatarima i animiranom brojnim zbivanjima, prihvaćajući novu normu interakcije. Njihovi mentori, Sanja Pavlović Šijanović i Davor Šijanović, paralelno s njima, predstavljali su projekt prošlogodišnjih vukovarskih maturanata ”Vukovar: Our view of a smart living”, koji je bio jedan od svega nekoliko izravno pozvanih projekata na sajmu. Mogućnost izravnog sudjelovanja zaslužen je pobjedom na Arduino Day Community Challengea, održanom u Milanu.

Maker Faire Rome i ove godine je ispunio sva očekivanja predstavivši se kao idealan prostor za raspravu o najinovativnijoj sadašnjosti i planiranoj budućnosti. Ove godine iako nisu putovali u Rim, Maker Faire Rome pokazao je brojne izume, startupove, primjenu umjetne inteligencije i robotike, inspirativne priče i brojne zanimljive sadržaje, pruživši pogled na budućnost putem telefona, tableta ili računala. Iako je ove godine izostao obilazak poznatih antičkih građevina, uživanje u baroknoj arhitekturi, impozantnim crkvama, zanimljivim trgovima i vijugavim srednjovjekovnim ulicama, potrudit će se i sljedeće godine izboriti mogućnost sudjelovanja na sajmu za koji vjeruju da će biti organiziran uživo! Odlazak u vječni grad zasigurno je snažna dodatna motivacija!