prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Vukovarski gimnazijalci pobjednici natječaja EkoVizija

Projekt vukovarskih gimnazijalaca “Mikroedukacijama do makrorezultata” odabran kao jedan od najkreativnijih, najizvedivijih i održivih projektnih ideja koje su zaprimljene putem natječaja EkoVizija.

U gradu Vukovaru, smještenom uz drugu najdužu rijeku u Europi – Dunav, vukovarski gimnazijalci udružili su snage i suočili se s rastućim problemom mikroplastike u rijeci. Njihova inicijativa “Mikroedukacijama do makrorezultata”, odabrana je kao jedna od najkreativnijih, najizvedivijih i najodrživijih projektnih ideja na natječaju EkoVizija.

Natječaj EkoVizija predstavlja platformu za mlade koji žele pridonijeti rješavanju klimatskih problema u svojoj lokalnoj zajednici. Pokrenut kao dio Europskog klimatskog pakta u suradnji s Društvom za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i Hrvatskim debatnim društvom (HDD), natječaj je potaknuo učenike osnovnih i srednjih škola na razmišljanje o klimatskim promjenama, utjecaju tih promjena na svakodnevni život te na aktivno sudjelovanje i doprinos u borbi protiv klimatskih promjena.

Projekt su osmisle nastavnice Antonija Milić i Sanja Pavlović Šijanović a glavna ideja projekta “Mikroedukacijama do makrorezultata” proizišla je iz spoznaje o hitnosti potrebe za sveobuhvatnim razumijevanjem i djelovanjem na problemu mikroplastike. Budući Dunav protječe kroz deset europskih država, prikupljanje otpada i mikroplastike u rijeci predstavlja izazov globalnog značaja. Projekt se temelji na edukaciji djece, mladih i svih građana Vukovara o mikroplastici u rijeci, njezinim posljedicama na zdravlje životinja, ljudi i okoliš te na preventivnim aktivnostima koje svatko od nas može poduzeti kako bi spriječio daljnje širenje mikroplastike.

Pobjednici natječaja imat će priliku predstaviti svoje nagrađene projekte na nacionalnom događaju Europskog klimatskog pakta u Hrvatskoj, koji će se održati u petak, 19. travnja 2024. u sklopu Dana planeta Zemlje u Kući Europe u Zagrebu. To će biti prilika za vukovarske gimnazijalce da svoju inspirativnu inicijativu i ideju podijele s javnošću i potaknu druge zajednice diljem Hrvatske na akciju.EkoVizija

Projekt “Mikroedukacijama do makrorezultata” obuhvaća niz planiranih aktivnosti usmjerenih na suočavanje s rastućim problemom mikroplastike u rijeci Dunav. Zagađenost okoliša velikim količinama otpada koji je nepravilno skladišten predstavlja ozbiljnu prijetnju za živi svijet, posebice zbog plastičnog otpada koji je otporan na kemijsku i biološku razgradnju te se ne može reciklirati. Mikroplastika (sitne plastične čestice koje nastaju raspadanjem veće plastike u manje fragmente) predstavlja posebnu prijetnju budući ju je teško identificirati te značajno šteti našem organizmu polako se akumulirajući. Primarni izvori mikroplastike uključuju trošenje sintetičke odjeće, potrošnju automobilskih guma i proizvoda za njegu lica i tijela, dok sekundarna mikroplastika nastaje raspadanjem većih komada plastike poput vrećica i boca.

Planirane projektne aktivnosti uključuju niz koraka kako bi se uspješno suočili s problemom mikroplastike. Sve započinje uzorkovanjem vode koje se provodi radi određivanja prisutnosti mikroplastike. Potom slijedi primjena separacijske metode i izdvajanje mikroplastike iz vode kako bi se uklonile zaostale organske i anorganske nečistoće. Važan korak u procesu identifikacije mikroplastike je vizualna identifikacija čestica putem stereomikroskopa, koji omogućuje brzu identifikaciju oblika, veličine i boje čestica. Planirana je suradnja s lokalnim vodovodom grada Vukovara kako bi se zajedno radilo na rješavanju problema mikroplastike u rijeci. Nakon što rezultati istraživanja budu obrađeni, provest će se edukacija o rezultatima i zaključcima projekta u svim osnovnim i srednjim školama grada Vukovara. Cilj je podići svijest o problemu mikroplastike među mladima i širom zajednicom te potaknuti na preventivne aktivnosti koje mogu smanjiti širenje mikroplastike u našim rijekama i vodama. Suradnja s lokalnim vodovodom i edukacija u školama doprinijet će boljem razumijevanju i rješavanju ovog globalnog problema.

Po završetku projekta, izrađeni edukativni materijali i digitalne brošure bit će dostupni na mrežnim stranicama škola i relevantnih organizacija, omogućujući tako široj javnosti pristup važnim informacijama o mikroplastici. Promocija ekoloških inicijativa ima za cilj potaknuti djecu, mlade i cjelokupnu lokalnu zajednicu na aktivno uključivanje u druge ekološke projekte te širenje svijesti o važnosti zaštite okoliša. Vukovarski će gimnazijalci nastaviti pratiti kvalitetu vode u rijeci Dunav te redovito objavljivati rezultate, ukazujući na napredak ili daljnje izazove povezane s mikroplastikom. Putem organizacije radionica i predavanja o mikroplastici, nastavit će održavati svijest o ovom problemu među učenicima i širom zajednicom.

Nagrada na natječaju EkoVizija predstavlja dodatni poticaj i motivator za daljnji angažman i predanost u provedbi projekta “Mikroedukacijom do makrorezultata”, s ciljem pružanja doprinosa u rješavanju problema mikroplastike u zajednici.